Glas kontra Dodika: Pekari u manjem entitetu RS protiv najavljenog ograničenja cijene hljeba

Pekari u Srpskoj su protiv ograničenja cijene hljeba, zbog čega su predložili Vladi Republike Srpske da na drugi način pomogne najugroženijim građanima.

Vlasnik Pekarsko-slastičarskog društva “Krajina klas”, u čijem sastavu posluje i pekara “Manja” Saša Trivić rekao je “Glasu Srpske” kako bi Vlada trebalo da na neki drugi način pomogne ugroženim kategorijama.

“Naši podaci pokazuju i da hljeb ne proizvodimo u nekim posebnim količinama. Mislim da u tom pravcu ne treba ići, jer bi Vlada morala da obezbijedi veliku sumu novca za sufinansiranje. Bolje taj novac podijeliti ugroženim građanima, nego se baviti sufinansiranjem hljeba”, naveo je Trivić.

Naglasio je kako čisto sumnja da Vlada može ograničiti cijenu hljeba.

“Ako hoće na silu da rade u tom smislu moraju izdvojiti novac za sufinansiranje. Bolje taj novac dati građanima ili pak podijeliti im brašno pa da sami kod kuće prave hljeb”, naglasio je Trivić i dodao da hljeb u Srpskoj košta od od 1,70 pa do 2,10 maraka.

Istog stava su i u Udruženju pekara regije Bijeljina.

“Ne može Vlada da ograniči cijenu hljeba, ako ne uradi to i za brašno i pšenicu. U suštini ako i ograniče jednu vrstu hljeba, pekari će promijeniti gramažu i naziv i zatim formirati drugu cijenu. Ništa se time ne dobija”, rekao je “Glasu” predsjednik Udruženja pekara regije Bijeljina Radenko Pelemiš, koji je i vlasnik pekare “Aleksa”.

I mlinari sumnjaju da će u RS doći do ograničenja cijene hljeba.

“Ako imaju novca da daju, samo neka izvole. Suludo je ograničavati cijenu hljeba u vrijeme kada cijena pšenice na berzi nekontrolisano raste”, naveo je predsjednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos.

Srpski član Predsjedništva RS Milorad Dodik na “Tviteru” je u subotu je napisao da će u Srpskoj biti ograničene cijene hljeba, a juče je naveo da traže model da cijena hljeba ne ode visoko, da se stabilizuje do kraja godine na određenom nivou. Pekari su juče odmah održali i sastanak sa premijerom Srpske Radovanom Viškovićem, ali na tom razgovoru, kako saznajemo, naglasili su da su protiv najave o ograničavanju cijene hljeba.

O sastanku sa pekarima juče se nisu oglasili iz Vlade Srpske, gdje, kako saznajemo, preračunavaju i analiziraju kako da pronađu rješenje o ograničavanju cijene domaćeg hljeba zbog cijena koje enormno rastu.

“Tražimo modalitet koji bi mogao da pokaže neki efekat. Srpska ima više od 4.000 tona pšenice i mislimo putem nekog modaliteta uticati da bar oni koji su najviše opterećeni budu obezbijeđeni, a da svima jednako obezbijedimo određeni kvalitet i gramažu hljeba”, rekao je Dodik.

Vlada Srbije je donijela uredbu kojom je ograničila cijenu hljeba na šest mjeseci, uz mogućnosti daljeg produženja.

Hljeb posavac, od brašna “Tip 500” u Srbiji neće moći da bude skuplji u maloprodaji od 49 dinara, odnosno 80 feninga do kraja godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79