Glasači u izolaciji: Suprug i ja od jutros čekamo mobilni tim da glasamo, ali…

Nepuni sat ostao je do zatvaranja glasačkih mjesta u BIH, barem onih koja su jutros otvorena na vrijeme, u 7 sati, a mobilni Covid 19 timovi, koji bi trebali glasački materijal uručiti onima koji su u izolaciji, još uvijek nisu pokucali na vrata svih onih koji čekaju da glasaju iz svojih domova.

Kako je za Fokus potvrdila jedna porodica, koja je za sada željela ostati anonimna, iz ulice Hasana Sućeske u Sarajevu, oni od jutros čekaju da glasaju i nadaju se da će se mobilni tim ipak pojaviti i na njihovoj adresi.

– Imamo rješenja o izolaciji i suprug i ja smo se pravovremeno prijavili za glasanje putem mobilnog Covid 19 tima i nadamo se da ćemo i mi, kao i svih prethodnih izbornih godina, otkako ostvarujemo biračko pravo, uspjeti to ostvariti i danas, kada smo nažalost zbog bolesti bili spriječeni da odemo na naše redovno glasačko mjesto i ispunimo svoju građansku dužnost. Ukoliko ne bismo uspjeli glasati zbog nedolska mobilnog tima, poduzet ćemo sve pravne korake da neko zbog toga i odgovora – kaže naša sagovornica.

Inače u BiH su formirana 173 mobilna Covid 19 tima koji bi trebali posjetiti oko 3.555 osoba koje imaju rješenja o izolaciji, no ovaj broj kako je i rečeno na današnjoj press konferenciji CIK-a nije konačan, s obzirom na to da su se neki ljudi s rješenjima o izolaciji javljali i jutros, a njihovi podaci nisu bili uvršteni u one s kojima je CIK raspolagao u podne.

Pandemija korona virusa i pogoršanje epidemiološke situacije prouzrokovali su probleme za one koji žele glasati, a nalaze se u izolaciji, odnosno pozitivni su na korona virus.

Prvobitno je CIK bio donio odluku da glasati putem mobilnog Covid 19 tima mogu glasati i osobe bez rješenja o izolaciji i liječničkog nalaza, no zbog mogućih zloupotreba od te ideje se odustalo, te je CIK ipak odlučio da se mora imati adekvatna dokumentacija da bi vam tim i došao na vrata.

No, već u startu se za neke ljude pojavio problem, jer je poznato da primejrice u Kantonu sarajevo, mnogi rješenje o izolaciji znaju dobiti i dek desetak dana nakon što im se utvrdi pozitivnost na korona virus, tako su brojni građani ovih dana zvali nadležne institucije kako bi im poslali rješenje o izolaciji, što je uslov da glasaju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79