Glasanje HDZ-a za nas Bošnjake je nož u leđa, očekujem da povuku svoje glasove ili

Nakon današnjeg sastanka u zgradi Delegacije EU, gdje već treći dan Metju Palmer (Matthew), američki izaslanik za izborne reforme, i Angelina Ajhorst (Eichhorst), direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove, razgovaraju s domaćim političkim akterima kako bi pronašli rješenje za Izborni zakon, lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić je odgovarao na pitanja novinara.

Oglasio se i Izetbegović o dolasku ruskih vojnika: Otkrio kako je jedino moguće da se nađu u BiH

Upitan da prokomentira prozivke pojedinaca i određenih medija da tobože SBB pomaže HDZ-u i Draganu Čoviću, Radončić je kazao da te prozivke ne stoje.

– SBB najviše pomaže opoziciji i, zahvaljujući zajedničkom sastanku koji smo inicirali gospodin Nikšić i ja, opozicija je nastupila jedinstveno, a ona ima više glasova u Predstavničkom domu nego HDZ ili SDA zajedno. I naš je stav da tu pomognemo opoziciji. Što se HDZ-a tiče, moram biti veoma precizan, vidim da je tu bilo nekih dilema. Način njihovog glasanja u Domu naroda BiH ne služi na čast pojedincima iz Hrvatske demokratske zajednice, jer za nas Bošnjake je to neka vrsta noža u leđa.

Mi smatramo da će Hrvatska demokratska zajednica, kao stranka koja se zalaže za evropske standarde, u drugom krugu odbiti da podržava separatističku politiku gospodina Dodika ili negiranja Zakona o genocidu, jer je to nedopustivo, i ja zaista mislim da će oni sami glasati protiv toga. A, u najgorem slučaju, mi imamo zaštitni mehanizam, to je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, gdje mi, Bošnjaci, i drugi iz Federacije nećemo dozvoliti da niko devastira zakon o sankcioniranju negatora genocida.

Taj je zakon donesen, možda neko ne primjećuje, ali vidite da je naglo prestalo negiranje genocida u RS, što znači da se ljudi itekako boje tog zakona i poštuju ga – kazao je Radončić odgovarajući na pitanje novinara.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79