Glavaš tražio izvinjenje od Šprajca, on mu odgovorio u TV emisiji

Hrvatska RTL televizija objavila je 5. jula vijest da je počelo ponovljeno suđenje Branimiru Glavašu optuženom za ratni zločin, nakon čega je reagovao njegov advokat i sin Filip Glavaš koji je zatražio da se objavi ispravak informacije.

On se televiziji obratio jer su u prilogu Glavaša nazvali ratnim zločincem.

“Neistiniti su navodi emitirani dana 5. srpnja 2021.g. u 22,15h u informativnoj emisiji ‘RTL Direkt’ da je Branimir Glavaš ratni zločinac i to iz razloga što ne egzistira pravomoćna presuda kojom bi g. Glavaš bio oglašen krivim za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina. Neistiniti su i navodi da je Ustavni sud RH presudu Vrhovnog suda RH ukinuo iz banalnih, proceduralnih razloga.

Ustavni sud RH je svojom odlukom od 12. siječnja 2016.g. ukinuo presudu Vrhovnog suda RH broj: I Kž 84/10-8 uslijed brojnih i teških povreda Ustavom i Konvencijama zajamčenih ljudskih prava i temeljnih sloboda, a o čemu najbolje svjedoči činjenica kako je Ustavni sud svoju odluku obrazložio na čak 186 stranica. Presudu (tadašnjeg) predsjednika vijeća Željka Horvatovića potom je uslijed ostvarene bitne povrede odredaba Zakona o kaznenom postupku ukinuo Vrhovni sud RH koji je Županijskom sudu u Zagrebu naložio da se u ponovljenom postupku ponovno izvedu svi do tada izvedeni dokazi, a po potrebi i drugi dokazi te da se otklone nedostatci na koje mu je ukazano, vodeći pri tome računa o sadržaju Odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske te mu je konačno naloženo donijeti novu i na zakonu utemeljenu presudu koju će pri tom i valjano obrazložiti”, navodi se u demantiju advokata kojeg je RTL prenio.

Zoran Šprajc je potom rekao:

“Osim ovog ispravka u ime svog klijenta Branimira Glavaša njegov sin i odvjetnik Filip zatražio je i ispriku. Kako rekoh, odvjetnicima uvijek rado izlazimo u susret pa nećemo iznevjeriti ni odvjetnika Glavaša.

Dakle, ispričavamo se gospodinu Branimiru Glavašu što smo ga nazvali ratnim zločincem sukladno presudi za ratni zločin koju mu je u srpnju 2009. izrekao Županijski sud u Zagrebu, a zatim je tu presudu za ratni zločin potvrdio i učinio pravomoćnom i Vrhovni sud Republike Hrvatske, u lipnju 2010.

Vrhovni sud u pravomoćnoj presudi potvrdio je da je gospodin Branimir Glavaš kriv za uhićenje, mučenje i ubojstvo srpskih civila čija su tijela, rukama vezanim selotejpom, bačena u Dravu.

Osim toga, Vrhovni sud je tada utvrdio da je gospodin Branimir Glavaš propustio spriječiti mučenje i ubojstvo jednog srpskog civila, te mučenje drugog, koje je uključivalo tjeranje zatočenika da pije kiselinu iz akumulatora, zbog čega se također ispričavamo gospodinu Glavašu.

Ispričavamo se i jer je pravomoćnu sudsku presudu Vrhovnog suda o Branimiru Glavašu kao ratnom zločincu Ustavni sud 2015. ukinuo, ne zato što je utvrdio da Branimir Glavaš nije počinio ratne zločine, nego zato jer časnim sucima Ustavnog suda nije bilo jasno jesu li ubijanja i mučenja osječkih Srba počinjena tijekom međunarodnog ratnog sukoba ili tijekom nemeđunarodnog ratnog sukoba.

Ispričavamo se i što je slijedom toga i Vrhovni sud 2016. ukinuo svoju pravomoćnu presudu iz 2010. da je Branimir Glavaš ratni zločinac te se sada ponovo vodi proces o tome je li Branimir Glavaš ratni zločinac kako je pravomoćno već jednom presudio Vrhovni sud.

Ispričali bismo se i žrtvama ratnog zločina u Osijeku, ali one nisu tražile ispriku pa onda ništa. Njima je sad ionako najvažnije da se u ponovljenom postupku Branimiru Glavašu utvrdi jesu li mučene, ubijene i bačene u Dravu tijekom međunarodnog sukoba ili tijekom nemeđunarodnog sukoba.”

Video možete pogledati ovdje.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79