Globalno vanredno stanje zbog majmunskih boginja, a BiH opet čeka “sadaka vakcine”

Ne baš tako davno, dok su zemlje širom svijeta nabavljale vakcine protiv koronavirusa, vlast u BiH se pokazala totalno nespremnom za pravovremenu reakciju.

U nabavku smo krenuli baš onda kada ih je ponestajalo na tržištu, a zatim smo počeli s molbama drugim državama da nam ih doniraju, jer je smrtnost bila sve veća.

Postao šablon

Mnogi su se tada, neki i neočekivano, pokazali kao prijatelji narodu BiH, pa smo na sedmičnom nivou imali pošiljke desetina hiljada vakcina iz SAD, Srbije, Mađarske, Kine…

Slučaj koji je možda trebao poslužiti kao lekcija da se više ne smijemo dovesti u situaciju da ovisimo o dobroj volji drugih zemalja je izgleda postao šablon za one koji vladaju ovom državom.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je 23. jula globalno vanredno stanje zbog širenja majmunskih boginja.

Prvi slučaj majmunskih boginja registriran je i u BiH, a dok zemlje EU već nabavljaju vakcine, BiH opet nema nikakvu strategiju.

Iako u Hrvatskoj trenutno ima samo deset slučajeva zaraze, ova država nabavlja 1.400 doza vakcina kako bi se oni najizloženiji vakcinisali.

Ostale zemlje

Prim. dr. Ednan Drljević, šef Infektivnog odjela Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, kazao je za „Avaz“ kako bi i BiH trebala krenuti u proces nabavke vakcina poput ostalih zemalja.

 To je ustvari vakcina na bazi kravljih boginja koja služi za zaštitu od velikih i majmunskih boginja. Ta vakcina ne postoji u BiH, morali bismo ih uvesti, kao i sve koje uvozimo. Gdje ostale zemlje nabavljaju, tu i mi trebamo nabaviti, vrlo jednostavno. U redovnoj vakcinaciji ih nemamo jer je virus velikih boginja nestao prije 25 godina. Ukoliko se pripremamo, kao i sve zemlje EU, trebamo ih sada naručiti, ali mi nemamo ministarstvo zdravstva na državnom nivou – kazao je dr. Drljević.

Nemamo državno, a entitetska ministarstva, po običaju, spavaju.

Zavod šuti

Kontaktirali smo Zavod za javno zdravstvo FBiH kako bismo dobili informacije o vakcinama protiv majmunskih boginja.

Poslali smo službeni upit i uputili nekoliko poziva kako bismo saznali razmatra li se nabavka ove vakcine u BiH i koje kategorije stanovništva bi se trebale vakcinisati. Međutim, odgovor do zaključenja ovog broja nismo dobili.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79