Glorifikacija ratnog zločinca Ratka Mladića je sveprisutna: Od politike do odjevnih komada

Glorifikacija jednog od najgorih ratnih zločinaca od Drugog svjetskog rata Ratka Mladića je sveprisutna. Nerijetko je institucionalna, a dojam je da nikada neće prestati.

Ratko Mladić, od godina skrivanja do presude za genocid

I vladajući i opozicija u Republici Srpskoj ga otvoreno glorificiraju. Na takav način to ne čini aktuelna vlast u Srbiji, već to radi suptilno, ne želeći jasno osuditi njegova zlodjela i one koji ga veličaju, te relativiziranjem zločina. Pokušaji da se oda “priznanje” Mladićevom liku i nedjelu postoje i u Crnoj Gori.Mitologizacija ovog generala Vojske Republike Srpske (VRS), tj. legitimiranje, opravdavanje i veličanje njegovih zločina počeli su još tokom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini. Jedan od glasnih glorifikatora na kraju 20. i početku 21. stoljeća bio je i sadašnji predsjednik Srbije i čelnik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić.

Kao visokopozicionirani član Srpske radikalne stranke (SRS), čiji je osnivač i predsjednik osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, 2007. je tražio da se u Beogradu jedna ulica primenuje u Bulevar Ratka Mladića.

Tada je s radikalskim pristašama natpis “Bulevar Ratka Mladića” stavio na zgradu televizije B92, koja je bila oštar protivnik režima Slobodana Miloševića.

Ovaj radikalski čin je jedan od brojnih kojima se slavi Mladićeva zasluga za “osvetu Turcima na ovim prostorima” – kako je ovaj zločinac izjavio nakon pada Srebrenice u julu 1995. Za “slavu generala” ne koristi se samo politika. U tu svrhu se koriste obrazovanje, mediji, sport i popularna kultura.

Djecu u Republici Srpskoj uče da je “heroj”, a vrlo često je dio navijačke koreografije na tribinama u ovom entitetu i Srbiji. Pojedini mediji o njemu izvještavaju u superlativima, a eklatantan primjer toga je srbijanska nacionalistička televizija s nacionalnom frekvencijom Happy.

Srbijanski “modni brend” prodaje majice s likom Ratka Mladića

Mladićev lik ne izostaje ni na različitim odjevnim komadima i uličnim muralima. Nedavno je u Beranama predloženo da se jedna od ulica nazove po ovom ratnom zločincu, ali to se nakon burnih reakcija nije desilo.

Općeprihvaćen status Mladića kao “nacionalnog heroja” kod dijela društva je posljedica djelovanja političara u Republici Srpskoj i Srbiji. Da je to tako, jasno je uočljivo iz izjave predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika za ruski Sputnjik.

“Oni od njega hoće da naprave zločinca, što je neprihvatljivo za srpski narod i za mene kao predsjednika tog naroda”, rekao je Dodik uoči izricanja pravosnažne presude Mladiću.

U Republici Srpskoj je na djelu institucionalna glorifikacija. Uopće se ne nazire da to više neće biti slučaj, jer kada bi politički zvaničnici ovog entiteta o Mladiću govorili na osnovu činjenica, onda bi doveli u pitanje način nastanka današnje Republike Srpske.

U djelovanju naprednjačke vlasti u Srbiji, predvođene Vučićem, bivšim radikalom, nešto su rjeđi hvalospjevi o ratnom zločincu Mladiću. Ali, izostaje i jasna osuda i sankcija onih koji ga veličaju. Za neke je to suptilna glorifikacija od vladajućih u ovoj državi.

Ovo su tri moguća scenarija za presudu Ratku Mladiću

Glorifikacije će biti i trajat će sve dok oni, koji sada predstavljaju srpski narod, javno ne kažu istinu o monstruoznoj, a ne herojskoj, zaostavštini Ratka Mladića kojeg je Haški sud 2017. nepravosnažno osudio na doživotni zatvor. Izricanje pravosnažne presude je zakazano za 8. juni piše Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79