Gnjev u Sarajevu, pljušte reakcije: Kome Krizni štab FBiH maže oči?! Evo zašto se, ustvari, uvodi ‘policijski sat’!

Znači li to da država upravo tim “nekim ugostiteljima” (čitaj: vlasnicima diskoteka) ne može, ili ne smije, ništa pa se pribjegava drakonskim apsurdnim mjerama?!

– To nije ‘policijski sat’ već ograničavanje kretanja. Svi građani koji rade imat će mogućnost kretanja, svi ostali će morati biti u kućama, jer moramo onemogućiti noćne zabave i rad diskoklubova – poručio je danas Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje Federacije BiH, i na taj način ukratko obrazložio razloge za uvođenje nove restriktivne mjere.

Međutim, ona se možda zove “ograničavanje kretanja”, ali je, ustvari, policijski sat, i to je svima jasno… No ono što zvuči još gore od same činjenice da se građanima ponovo ograničava kretanje, iako ga u tim sitnim satima gotovo više i nema, jeste zvanično obrazloženje Kriznog štaba zašto je to učinjeno.

Podsjetimo, ugostiteljski objekti u FBiH već mjesecima rade do 23 sata, tačnije i kraće kada su u pitanju gosti, s obzirom da sat vremena prije ponoći kafane i restorani moraju biti zaključani, a uposlenici završiti sve prateće poslove u objektu. Dakle, sada se tome pridodaje činjenica da do 23 sata moraju biti i u svojim kućama.

Stoga je opravdano ogorčenje većine ugostitelja, koji i onako već dugo trpe drastične posljedice pandemije i u novonastalim uslovima pokušavaju organizovati rad, te nekako preživjeti. No, svaka nova odluka kriznih štabova, čini se, rađa i nove apsurde…

– Krizni štab FBiH uvodi policijski sat i ograničava kretanje građana u cijeloj Fedraciji samo zato što se neki ugostiteljski objekti ne pridržavaju radnog vremena!? Zato će sad ovi, što se pridržavaju svih pravila, morati skratiti radno vrijeme za cijeli sat da bi i gosti i uposlenici mogli doći do svojih domova do 23 sata.
Valjda za te stvari država ima aparat kojim treba da reaguje i sankcioniše prekršitelje, a ne da zakoči cijelu zemlju i ugrozi ionako vrlo loše stanje u ugostiteljstvu.
Slično bi bilo da se ukine javni saobraćaj jer neki ne nose maske dok se voze u tramvajima i autobusima, a ima i onih što ne “švercuju” i ne plaćaju karte… – ogorčeno je napisao ugledni sarajevski ugostitelj na svom Facebook profilu.

Međutim, postavlja se tu vrlo jasno pitanje: Znači li to nešto drugo – da država upravo tim “nekim ugostiteljima” (čitaj: vlasnicima diskoteka) ne može, ili ne smije, ništa pa se pribjegava drakonskim apsurdnim mjerama koje zasigurno neće riješiti problem koji postoji, ali će druge dodatno oštetiti, neke i uništiti.

Građani, poslodavci, radnici i svi oni koji mjesecima revnosno poštuju mjere kriznih štabova, u svemu tome posve su nebitni! – prenosi Depo-

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79