Godina prođe a pravde nema

Tačno je godina dana od nestanka Davida Dragičevića. Roditelji i građani su mjesecima pokušavali da natjeraju institucije Republike Srpske da otkriju ko je odgovoran za brutalno ubistvo Davida Dragičevića. S druge strane, pravosudne institucije istragu nisu dovele do kraja, a najviši zvaničnici nisu uradili ništa da kazne odgovorne u policiji Republike Srpske.

U noći 18. marta prošle godine David Dragičević je posljednji put viđen na ulicama Banjaluke, nakon čega je pod sumnjivim okolnostima nestao. Porodica i prijatelji su danima tražili Davida, apelovali na institucije, ali bez uspjeha.

Tek 24. marta, beživotno tijelo Davida Dragičevića je pronađeno na ušću rijeke Crkvene u Vrbas, što je uznemirilo javnost. Dva dana nakon pronalaska tijela, iz policije su izašli na pres konferenciju gdje su Davida Dragičevića optužili da je narkoman, koji je najvjerovatnije sam upao u rijeku Crkvenu nakon što je opljačkao kuću.

Roditelji i prijatelji Davida Dragičevića su odmah posumnjali u istinitost takvih tvrdnji. Grupa Pravda za Davida je od toga dana svakodnevno održavala okupljanja na Trgu Krajine, a roditelji su poručivali da je David otet i brutalno ubijen.

Održana su i četiri velika skupa, gdje su roditelji pred više desetina hiljada ljudi, ponovili da je David ubijen, a da najviši zvaničnici MUP-a i Repbulike Srpske direktno učestvuju u zataškavanju ubistva.

Predstavnici institucija Republike Srpske su tvrdili da je policija sve uradila po zakonu iako je u više navrata dokazano da su na spornoj press konferenciji izrečene brojne neistine.

Tadašnji predsjednik Republike Srpske je na početku podržao borbu Davora Dragičevića. Dodik je čak zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova RS Draganom Lukačem išao u kuću Davora Dragičevića da izjavi saučešće. Međutim, kako su se približavali izbori, Dodik je mijenjao retoriku. Došlo je i do verbalnog okršajta Dodika i Dragičevića na početku predizborne kampanje.

Dodik je  na mitingu SNSD-a u Bileći čak i zaprijetio da će Davora Dragičevića skloniti sa Trga Krajine, gdje se grupa Pravda za Davida svakodnevno okupljala.

Krajem decembra prošle godine, okupljanje je i zabranjeno na Trgu Krajine, nakon više akcija pripadnika MUP RS prema građanima koji su tražili istinu i pravdu.

Davor Dragičević je tada napustio BiH, a priošle sedmice, roditelji su ekshumirali Davidove posmrtne ostatke i sahranili ih u gradu Viner Nojštat u Austriji. Dodik sada kaže da je ekshumacija volja roditelja.

Dodik je ponovio da je sav posao oko istrage na tužilaštvu.  On je ranije najavljivao da će pozvati ljude da dođu pred Okružno tužilaštvo, ako ne bude rezultata istrage, međutim to se nije dogodilo iako iz banjalučkog Okružnog tužilaštva, godinu dana nakon nestanka Davida Dragičevića, kažu da je istraga i dalje u toku prenosi RTV BN.

“Tužilaštvo sprovodi istragu u krivičnom predmetu protiv više NN lica zbog krivičnog djela ubistvo iz člana 124 stav 1 Krivičnog zakonika Republike Srpske počinjeno na štetu Davida Dragičevića iz Banjaluke. S obzirom na to da se predmet nalazi u fazi istrage, u interesu iste ne možemo saopštiti više informacija”, neveo je Glavni okružni javni tužilac Želimir Lepir agenciji Srna.

Uvjeravanja da je istraga u toku, već mjesecima stižu iz tužilaštva, međutim ni godinu dana od nestanka i dalje nema odgovora na pitanje: Ko je ubio Davida Dragičevića?

BN TV

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79