GODINAMA ČEKAJU NA SUDSKO RJEŠENJE: ZBOG SPOROG RADA SUDA NE MOGU DA NAPLATE 50.000 MARAKA

Bračni par Nedeljko i Branislava Jokić iz Banjaluke godinama čekaju da Osnovni sud u Banjaluci donese rješenje o izvršenju kako bi naplatili dug od blizu 50.000 maraka.

Branislava Jokić izjavila je da joj nije jasno da se godinama čeka na nešto što je pravosnažno okončano i gdje su utvrđene sve činjenice. Ujedno navodi nevjerovatan primjer rada pravosuđa u Republici Srpskoj, koji je osjetila na vlastitoj koži.

– Sa jedne strane, zbog nerada suda moj suprug i ja ne možemo naplatiti utvrđeno dugovanje od blizu 50.000 maraka, a sa druge u rekordnom vremenu mi stiže tužba i zapljena stvari zbog duga prema banjalučkoj Toplani od 60 maraka, a koji sam odavno isplatila – priča Jokićeva.

Tužba

Porodica Jokić je zbog duga od blizu 20.000 maraka tužila Todora T, a Osnovni sud Banjaluka je nakon parničnog postupka prihvatio ovu tužbu još u februaru 2012. godine. Uslijedile su žalbe, da bi banjalučki Okružni sud konačno rješenje donio u septembru 2015. godine.

Ovim rješenjem odbijena je žalba Todora T. i potvrđeno da se Jokićima na ime duga isplati blizu 20.000 maraka sa zateznim kamatama.

Kako Todor T. dug nije isplatio na dobošu je trebao završiti njegov stan od 47 kvadratnih metara u centru Banjaluke, ali ovaj postupak treba da provede Osnovni sud Banjaluka u posebnom postupku, koji još nije pokrenut.

I dalje na čekanju

U odgovoru iz banjalučkog Osnovnog suda potvrdili su da je predmet „Jokić“ još u radu. Objašnjavaju da, prema izvještaju postupajućeg sudije, predmetni spis nije hitne prirode, te da se ne nalazi u planu rješavanja starih predmeta za ovu godinu, a po kojem svaki sudija inače rješava predmete u skladu s preporukama Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH.

– Ne može se precizno odrediti kada će predmet biti riješen, ali će to svakako biti u skladu s Programom rješavanja starih i zaostalih predmeta i u skladu s preporukama VSTS – objasnili su iz Osnovnog suda Banjaluka.

Zatrpani starim predmetima

Od pravnika saznajemo da su sudije zatrpane starim predmetima, te da je VSTS tačno naznačio koji od starih predmeta moraju biti završeni tokom jedne godine.

– U predmetima koji su stari po šest, sedam ili više godina održava se i po nekoliko rasprava, što sudijama dodatno otežava posao. Naravno, postoje sudije koje jako brzo rade svoj posao, ali i one koje su sporije od ostalih – objasnio je pravnik, koji je želio ostati anoniman.

Urgencija

Pravni zastupnici porodice Jokić do danas su uputili više urgencija kako bi se sudski predmet riješio u razumnom roku. Posljednja urgencija upućena je 6. novembra ove godine. U njoj se od predsjednika Osnovnog suda Banjaluka traži da upozori i utiče na sudiju da uzme predmet u rad jer je od podnošenja tužbe prošlo više od dvije godine, a još uvijek nije zakazano pripremno ročište.

– Ukoliko sudija ni poslije ovoga ne postupi kako je to zakonom propisano, tužilac će biti prinuđen da podnese apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog povrede prava na pravično suđenje u razumnom roku – navodi se u urgenciji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments