Zoran godinama uzimao pare od porodice, a sud presudio u njegovu korist

Zoran M. (51) godinama je prijetio žrtvi (62) i iz nje izvukao milijun i pol kuna. Prijetnjama i pritiscima uspio je na sudu ishoditi i presudu u svoju korist

Branko S. (67), kojeg je zagrebačka policija uhitila krajem rujna tijekom primopredaje novca u jednom zagrebačkom kafiću, u međuvremenu je pušten da rasplet istrage čeka na slobodi. Naime, kriminalističko istraživanje pokazalo je da je on samo došao na mjesto koje je Zoran dogovorio te preuzeo kuvertu s novcem. S druge strane, osumnjičeni Zoran M. poznat je ne samo hrvatskoj policiji nego su ga svojevremeno tražili i njemački istražitelji.

Navodno uz hrvatsko ima i bosanskohercegovačko državljanstvo, pa istražitelji ne odbacuju mogućnost da je sklonište potražio u susjedstvu. U tom je razdoblju od njih silom i zastrašivanjem izvukao više od 200.000 eura, odnosno oko 1,5 milijuna kuna.

Kako je izvijestila zagrebačka policija, sve je počelo 2006. godine. Govorio im je da će ih isprebijati ako mu ne vrate dugove. Koristio je klasične “kamatarske” metode pa je, između ostalog, prisiljavao 62-godišnjaka da dolazi u njegov stan u Zagrebu. Tamo mu je pištoljem i nožem prijetio da će ga ubiti i zaklati. Sve je to činio kako bi ga prisilio da mu mjesečno predaje novac, što je on i radio, u strahu za svoj i život svoje obitelji.

Mjesečno mu davali novac

Kako bi potkrijepio prijetnje da će nauditi njihovoj djeci, koja su se školovala u BiH, roditeljima je slao fotografije iz Sarajeva, gdje su boravili, uz prijeteće poruke što će im činiti ako ga ne budu slušali. Tako je uspio prisiliti oca da potpiše izjavu o nepostojećem dugu u visini od 198.900 eura, a potom ga je tužio sudu zbog neisplate duga. Svaki put prije sudskog ročišta kontaktirao bi ga govoreći mu da se ne smije pojaviti na sudu.

Ovakvim postupcima i pritiscima na sudu je uspio ishoditi presudu u svoju korist.

Sve to nije mu bilo dosta pa je prijetnjama prisilio i suprugu oštećenog da kod javnog bilježnika potpiše izjavu o preuzimanju nepostojećeg duga u visini od 125.000 eura od svog supruga te da garantira isplatu prodajom zemljišta u vlasništvu njezine obitelji na području Dubrovnika.

Sredinom rujna 2018. Zoran je ponovno zaprijetio 62-godišnjaku i zatražio da mu preda 4000 eura. Nekoliko dana kasnije njegova supruga je, prema Zoranovim uputama, dio novca u iznosu od 2000 eura predala Branku u jednom od kafića u zagrebačkoj Ilici.
Kako su se žrtve prije posljednje isplate obratile policiji, tijekom primopredaje uhićen je Branko, a Zoranu se gubi svaki trag. Zbog sumnje da su počinili kazneno djelo iznude, zagrebačka policija kazneno je prijavila oba muškarca.

Uhitili ga u Sloveniji

Budući da je Zoran nedostupan, za njim su raspisali tjeralicu.

Zorana M. prije desetak godina uhitili su u Sloveniji u ljubljanskom hotelu, i to pred kamerama njemačkih novinara, među kojima su navodno bili skriveni istražitelji iz Njemačke. Ubrzo nakon uhićenja njegovo izručenje zatražila je Njemačka, gdje ga se sumnjičilo za iznudu tadašnjih 750.000 DEM-a od imućnog poslovnog čovjeka. Njegovo izručenje naknadno je zatražila i Hrvatska, u kojoj je bio optužen zbog seksualnog delikta. Slovenski sud odlučio je izručiti ga Njemačkoj, no nije poznato što je bilo nakon toga.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79