Godinu nakon napada u školi u Lukavcu: Srednjoškolci umjesto za užinu, novac troše na klađenje

Prije skoro godinu dana, javnost u Bosni i Hercegovini potresla je vijest o maloljetniku koji je s pištoljem došao u osnovnu školu u Lukavcu. Ovaj incident pokrenuo je niz reakcija nadležnih institucija, koje su donijele set mjera za unapređenje sigurnosti u obrazovnim ustanovama, uključujući osnivanje centra za liječenje ovisnosti.

Nedavno su zastupnici Skupštine Tuzlanskog kantona raspravljali o sigurnosnoj situaciji u obrazovnom sistemu, osvrnuvši se na provedbu mjera nakon napada u Lukavcu. Posebna pažnja posvećena je vršnjačkom nasilju i problemu kockanja među srednjoškolcima.

Ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Hajrudin Mehanović, izjavio je za Klix da je usvojen set sa više od 50 mjera nakon oružanog napada.

“Uglavnom smo zadovoljni dinamikom realizacije dosadašnjih mjera. U narednom periodu nam preostaje osnivanje centra za liječenje ovisnosti, kao i stvaranje boljih uvjeta za smještaj djece u psihijatrijsku ustanovu,” kazao je Mehanović.

Iako su mnoge kratkoročne mjere realizirane, opozicija izražava nezadovoljstvo provedenim koracima. Iz MUP-a TK ističu da su mnoge mjere dugoročne i da rezultati neće biti vidljivi odmah.

“Ovo je jedna od obaveza koje proizlaze od prošle godine kada je Skupština TK razmatrala informaciju na bazi događaja iz Lukavca. Tad je usvojeno više od 50 mjera i mi periodično izvještavamo o tim mjerama,” naveo je Mehanović.

Posebno izražena potreba za centrom za tretman bolesti ovisnosti kod maloljetnika postoji u Tuzlanskom kantonu, koji je najpogođeniji problemom kockanja. Prošle godine, građani Tuzlanskog kantona su u kladionicama ostavili više od 300 miliona KM, a među njima su i srednjoškolci koji umjesto za užinu, novac troše na klađenje.

Istraživanja Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli pokazuju da je oko 70 posto mladih bar jednom igralo igre na sreću, dok je osam posto razvilo patološke kockarske probleme. Sve veći broj kladionica u blizini škola dodatno pogoršava situaciju, a stručnjaci krive privređivače igara na sreću koji krše zakon bez sankcija.

Inicijatori iz Skupštine TK navode da će se u centru za tretman bolesti ovisnosti pomagati maloljetnicima iz najugroženijih grupa, pružajući blagovremenu identifikaciju, dijagnostiku i liječenje uočenih poremećaja. Kroz resocijalizaciju će se nastojati pacijente vratiti u normalne društvene tokove.

Zvaničan datum otvaranja centra za sada nije poznat, jer je raniji pokušaj propao. Nacrt zakona za osnivanje ove institucije nedavno je vraćen na doradu od strane Ministarstva zdravstva TK i Ministarstva za rad i socijalnu politiku TK.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79