Godišnjica od stravičnog femicida: U nedjelju okupljanje u znak sjećanja na Nizamu Hećimović

Godišnjica od stravičnog femicida: U nedjelju okupljanje u znak sjećanja na Nizamu Hećimović


U nedjelju, 11. augusta, Gradačac će biti domaćin protesta u znak sjećanja na tragično ubistvo 38-godišnje Nizame Hećimović, koje je potreslo cijelu zemlju.

Organizatori protesta, Udruženje mladih “Futura” iz Međiđe Donje i neformalna grupa građana Gradačca, pozivaju sve sugrađane da se pridruže ovom događaju i time obilježe godišnjicu stravičnog femicida.

“Prisjetimo se naše sugrađanke Nizame Hećimović i svih drugih žrtava nasilja. Zajedno moramo pokazati da nećemo tolerisati nijedan oblik nasilja u našem društvu”, stoji u pozivu građanima.

Protest će započeti okupljanjem na Trgu Alije Izetbegovića u 9:00 sati, odakle će se učesnici u 9:30 uputiti ka mezarju.

Nakon povratka na Trg, od 12:00 do 16:00 sati bit će organizirane interaktivne aktivnosti sa prisutnima, a zvanično okupljanje planirano je za 16:00 sati. U 16:30 sati će se održati mirna šetnja kroz grad.

Prošlogodišnji događaji ostavili su duboke ožiljke u zajednici.Naime, njen suprug ju je 11. augusta brutalno pretukao, a potom i ubio svoju nevjenčanu suprugu Nizamu Hećimović, sve to prenoseći uživo putem društvenih mreža. Nizama je ranije tražila zaštitu od nadležnih institucija, ali je nije dobila. Na kraju je pokušala pobjeći sa svojom bebom kod tetke, gdje ju je on pronašao i ubio.

Nakon što je bio opkoljen od strane policije, počinio je samoubistvo.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija