Golić: Dodik se aktivno uključio u rješavanje problema odlagališta na Trgovskoj gori

Do kraja avgusta bit će proglašen Park prirode “Una” što bi trebalo da utiče na odluku Hrvatske o odlaganju nuklearnog otpada u blizini granice, odnosno nekoliko kilometara od Bosanskog Novog, istaknula je ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić.

Gostujući u programu našeg Radija RS, Golić je naglasila da se u rješavanje ovog slučaja aktivno uključio i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, te smatra da će se diplomatskim putem doći do rješenja, što su i savjetovali predstavnici potpisnica ESPO Konvencije.

Trgovska gora, u neposrednoj blizini Bosanskog Novog, ne može biti destinacija za odlaganje nuklearnog otpada iz elektrane Krško u Sloveniji, poručuje Golić te izražava nadu da će upravo Slovenija i Hrvatska postići dogovor koji bi udaljio ovu vrstu otpada od BiH i opština u slivu rijeke Une. Podsjeća da je Vlada, u saradnji sa lokalnim zajednicama, preduzela mjere, te na taj način ojačala pregovaračku poziciju.

– Završene su sve procedure od strane Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa i krajem avgusta donosimo odluku o proglašenju parka prirode “Una”. Bio bi presedan u savremenom svijetu da bilo ko pomišlja, a ne da sprovodi aktivnosti na skladištenju upravo te vrste otpada – ističe Golić.

Na državnom nivou formirana je i komisija sa predstavnicima svih nivoa vlasti, a problem odlagališta delegiran je i pred evropskim institucijama. Ipak, Golić ukazuje na činjenicu da još nije formirano Vijeće ministara, te se s tim u vezi niko ozbiljnije i ne bavi ovim pitanjem.

– Bila sam spreman da odem na sjednicu Vijeća ministara i da im prezentujem šta smo uradili i sa kim smo kontaktirali. Bila sam u sjedišti ESPO Konvencije u Ženevi, tražeći pomoć i savjet na koji način možemo da se ponašamo u budućem periodu ukoliko bi Hrvatska na tome insistirala – navela je Golić u emisiji “Otvoreno rečeno”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments