Gomilaju se saobraćajne kazne: Dva nesavjesna rekordera duguju oko 90.000 KM

Dva trebinjska vozača, rekorderi u broju neplaćenih saobraćajnih kazni, duguju blizu 90.000 maraka za takve počinjene prekršaje, koje policija uredno dokumentuje i piše kazne, ali oni novčanike ne otvaraju.

Najveći dužnik, prema Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, je Trebinjac koji počinjenima saobraćajnim prekršajima i kivičnim djelima automobilom, duguje oko 63.000 maraka, dok motociklista duguje 22.000 maraka.

U Policijskoj upravi Trebinje su potvrdili da njihovi službenici uredno kažnjavaju i ove i druge nesavjesne vozače, koji takođe imaju poduži spisak neplaćenih saobraćajnih kazni, ali oni nisu nadležni za dalja postupanja i izvršenja kazni.

“Mi smo i ranije upozoravali na ove činjenice i iznosili novinarima podatke, ali se na kraju sve svodi na to da se kritikuje policija, kako ne radimo svoj posao, iako smo mi svoj dio aktivnosti uradili adekvatno, a druge institucije treba da rade svoj posao, po predviđenom zakonu, onako kako zakon nalaže”, kaže načelnik Policijske uprave Trebinje Žarko Laketa.

Govoreći o ovoj problematici na konferenciji ove uprave za novembar, on ipak juče nije želio komentarisati da li je zakon trom i da li ima nedostataka, jer to, kako kaže nije nadležnost policije.

“Moja je poruka samo to da svi trebaju provoditi zakon”, dodao je Laketa.

On se nada da će ovakvo stanje promijeniti novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja, koji je tek na snazi od ove godine, a prema kome su preporučena preinačenja novčanih u zatvorske kazne.

Iako to ne garantuje da će prestupnici zatvorski “odležati” sve svoje kazne iz prostog razloga što je nastupila zastara duga, Laketa dodaje da policija savjesno obavlja svoje zadatke.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79