Goran Čerkez otkrio šta je razlog naglom skoku broja zaraženih u BiH

Goran Čerkez, pomoćnik Ministarstva zdravstva Federacije BiH, kazao je da posljednje brojke govore da je koronavirus u FBiH u priličnom porastu.

Pandemija u BiH: Rekordan broj zaraženih, čak 613, prijavljeno osam smrtnih slučajeva

 

 

Čerkez je podsjetio da je dnevni prosjek u zadnjih sedam dana bio 227.

“Ono što je evidentno je da imamo značajno povećanje u Kantonu Sarajevo, raste nam Zeničko-dobojski kanton. Standardno, još imamo velike brojeve incidence u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, u Zapadnohercegovačkom kantonu i Kantonu 10. Mogli bi to ovako sumirati, pola Federacije ima jednu dosta ozbiljnu situaciju, odnsono situaciju u kojoj moramo biti spremni na svaki scenarij i moramo biti spremni da intervenišemo ukoliko dođe do nekih većih promjena”, kazao je Čerkez za N1.

Čerkez navodi da se porast broja zaraženih ne dešava samo u BiH.

“Vidimo da se to dešava i u regionu, a dešava se i u cjeloj Evropi. Sve više se uvode određene restriktivne mjere, zatvaraju se određeni objekti. Imamo parcijalne lockdowne, uvodi se u nekim evropskim zemljama čak i policijski sat. Vrlo restriktivne mjere zbog jednog skoka. Neke zemlje već sad imaju incidence preko 400-500, što je jako zabrinjavajuće”, naveo je.

Tvrdi da BiH još nije blizu tog stanja.

“Jedan oprez je jako potreban, jer moramo voditi stalno računa na zdravstvene kapacitete koji mogu da prime ljude koji imaju problema sa koronavirusom”, pojasnio je Čerkez.

Prema njegovim riječima, zdravstveni sektor je imao dovoljno vremena da se opremi, kroz međunarodnu podršku kao i kroz sredstva koja imaju kantonalne vlade.

“Mi možemo sa sigurnošću reći da testova nikad nije falilo. Imamo dovoljan broj testova i danas. Imamo određen broj testova koji će nam služiti za pitanje gripe, da bi mogli diferencirati. Očekujemo i dodatne testove za pitanje gripe i covida. Zaštitne opreme imamo dovoljno, opreme u bonicama također. Ono što nas najviše brine je premorenost i nedostatak kadra. Možete imati krevete, možete imati prostore, ali ako nemate dovoljno osposobljenog kadra da rade s covidom, to predstavlja najveći problem”, kazao je.

Što se tiče nabavke lijeka remdesivir, Čerkez kaže da je FBiH iskazala potrebu za 1.100 doza mjesečno, isto kao i RS.

“Mi smo sve procedure završili i sada samo čekamo dostavu tog lijeka, nadamo se da će u ovom mjesecu biti. Bitno je kazati da ljudi možda previše očekuju od tog lijeka. Remdesivir je lijek koji ublažava tegobe, koji djeluje u teškoj i kritičnoj fazi bolesti i može da donese određena poboljšanja, ali ne možemo još uvijek govoriti da smo našli lijek koji liječi koronu. Također, još uvijek smo daleko od vakcine”, kazao je Čerkez.

Ostatak teksta pročitajte na OVOM linku.

 

Aida Pilav kao da je sudija Ustavnog suda: Naredbe treba poštovati, a ne komentarisati

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79