Goran Čerkez u Tuzli: Panonika ima resurse da radi i provodi epidemiološke mjere

Jeučer je u zgradi gradske uprave Tuzla, gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović, održao sastanak sa pomoćnikom ministra zdravstva FBiH, Goranom Čerkezom i ministrom zdravstva Tuzlanskog kantona, Božom Jurićem.

Tema razgovora bila je analiza stanja u proteklom periodu, trenutne situacije, toku imunizacije stanovnika, te planiranje aktivnosti za naredni period, vezano za pandemiju koronavirusa u Tuzlanskom kantonu.

U svom obraćanju, pomoćnik ministra zdravstva FBiH, Goran Čerkez je istakao da se radilo o sastanku sva tri nivoa vlasti, na kojem je analizirama trenutna epidemiloška situacija i rezimirane aktivnosti, a razgovarano je i o budućem periodu i pripremama za jesen kada je u pitanju borba za virusom covid-19.

– U tom kontekstu imali smo i ranije jako dobru saradnju sa Tuzlanskim kantonom i Gradom Tuzlom. Ove godine veliki dio odgovornosti leži na kantonima i gradovima. Oni će moći organizovati i određene događaje na način da poštuju epidemiološku situaciju, te će moći davati saglasnost za određena kulturna i druga događanja. Razgovarali smo o različitim aspektima i izazovima koji su pred nama. Jedan od njih je i Panonika koja je prošle godine bila jako dobro organizovana, to je sigurno jedan od ekonomskih interesa za grad, ali je važna i iz aspekta mentalnog zdravlja stanovnika Tuzlanskog kantona. Situacija u Tuzli danas je jako stabilna, sa incidencom od 24 i možemo reći da je to jako dobro i takvu situaciju nismo imali od početka pandemije. Nikada nismo imali ovako dobru situaciju, što ne znači da smo blizu kraja pandemije. To znači da je potrebna opreznost i da se moramo pridržavati epidemioloških mjera istakao je Čerkez.

Za proces imunizacije je napomenuo da se odvija na zadovoljavajući način, po Akcionom planu FBiH, i po prioritetima koje je usvojila federalna vlada, koji nisu različiti niti od jedne evropske zemlje.

– Osobe koje su preboljele Covid 19 će primiti samo jednu dozu vakcine , isto kao i u evropskim zemljama. Uskoro će biti pripremljene i putovnice za BiH , koje će biti identične putovnicama u evropskim zemljama. Došlo je i do promjena u hladnom režimu, odnosno mogućnosti držanja vakcine Pfizer u uslovima iznad – 60 stepeni. Ono što je najvažnije je poručiti stanovništvu da su vakcine sigurne i provjerene – rekao je Goran Čerkez.

Prisutnima se obratio i ministar zdravstva Tuzlanskog kantona, Božo Jurić koji je istakao da je epidemiološka situacija sada izuzetno povoljna.

– Bili smo u trećem valu pandemije, gdje je incidenca u jednom momentu dostigla broj od 280 na 100.000 stanovnika, zdravstveni kapaciteti su bili dosta popunjeni, hospitaliziranih je bilo na UKC Tuzla preko 250 pacijenata. Situacija je bila dosta teška, ali smo uspjeli odgovarajućim mjerama i kontrolom sprovdbe mjera od strane institucija kantonalnih, općinskih i gradskih obuzdati epidemiološku situaciju. Moram istaći da nismo niti u jednom momentu došli u situaciju da imamo incidencu kao što je bila nažalost u drugim kantonima. Dakle, naši zdravstveni kapaciteti su i u najtežem momentu trećeg vala bili dostatni za prijem svih pacijenata koji su se obratili zdravstvenom sustavu – rekao je Jurić.

Gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović, istakao je da svrha sastanka da se što spremnije dočeka naredni talas.

– Razmijenili smo iskustva i mišljenja i pitali o tome one koji više znaju. Preporučuju se okupljanja na otvorenom, uz poštovanje propisanih mjera. Ja sam dao nalog da se sve manifestacije organiziraju na otvorenom, a ako se mora dogoditi na zatvorenom onda to napraviti uz najstrožije mjere samozaštite i zaštite drugoga. To je jedan od razloga što smo omogućili da ugostitelji besplatno organizuju programe u baštama na otvorenom. Posebno smo postavili pitanje Panonike, koja je važna kao privredni i turistički objekat, ali je važna i za relaksaciju građana. Voda na Panonici je hlorisana, slana, radi se o ogromnom otvorenom prostoru i trebalo nam je da se posavjetujemo na tu temu . Naše javno preduzeće Panonika ima moć i način da vrši nadzor nad provođenjem potrebnih mjera. Cilj nam je održavanje manifestacija na otvorenom prostoru. Kada je u pitanju zatvoreni prostor, naše mjere će uvijek biti oštrije od propisanih od strane kantonalne ili federalne vlade – istako je imamović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79