Goražde sutra dio globalne kampanje “Jedna milijarda ustaje i pleše”

Goražde će i ove godine biti dio globalne kampanje “Jedna milijarda ustaje i pleše” u znak podrške žrtvama nasilja.

U organizaciji Udruženja žena “Seka”, aktivisti tog te drugih udruženja žena i mladi osnovnih i srednjih škola, sutra će u Gradskoj dvorani izvedbom revolucionarnog plesa jasno reći “NE” svim oblicima nasilja.

– Jedna milijarda ustaje i pleše je događaj koji je kreiran da svijetu pokaže našu zajedničku snagu, našu brojnost i solidarnost prema žrtvama nasilja, ali i svakodnevnoj nepravdi koja nas okružuje. Riječ “milijarda” u nazivu ovog događaja se zapravo odnosi na milijardu žena širom svijeta koje su preživjele različite vrste zlostavljanja – ističe koordinatorica Udruženja žena “Seka” Amina Sarajlić.

Jedna milijarda ustaje i pleše

Ohrabrujućom smatra činjenicu da se ove godine više nego ikad govori o problemu nasilja, navodeći kao primjer mnoštvo ispovijesti na Facebook grupi “Nisam tražila” koje su osvijestile javnost da se seksulani ali i drugi oblici nasilja dešavaju svakodnevno.

– U zadnje vrijeme i sami smo svjedoci jedne revolucije u prekidanju šutnje, gdje su mnoge mlade djevojke, žene ali i muškarci iznijeli u javnost svjedočenja o seksualnom zlostavljanju i uznemiravanju, kao i drugim oblicima nasilja kojima su bili ili su jos uvijek izloženi. Samim tim i kampanja koju spremamo za 14. februar je naš vid podrške žrtvama nasilja ali i jasna poruka da želimo da se prekine lanac šutnje, te da svaki zlostavljač, svaki nasilnik, odgovara za svoje postupke, jer krajnji cilj nije da se samo priča o tome, već i da se djeluje – ističe Sarajlić.

Podsjeća da se kampanja “Jedna milijarda ustaje i pleše” u Goraždu organizuje već devetu godinu zaredom te dodaje da će ovoga puta biti realizirana u skladu sa epidemiološkom situacijom.

– S obzirom na to da se radi o realizaciji globalne kampanje u vremenu kada su na snazi mjere i preporuke o ograničenom broju okupljanja, prinuđeni smo da ove godine kampanju realizujemo u okviru 30 učesnika. Naravno, to neće zanemartiti važnost kampanje i poruke koju nosi ova kampanja, jer ćemo se potruditi da medijska promocija bude dovoljno transparentna – dodaje.

Prekinuti lanac šutnje

Učesnici ovogodišnje kampanje sutra će tačno u podne u Gradskoj dvorani “Mirsad Hurić” otplesati revolucionarni ples uz pjesmu “Break the chain”, koja simbolično poziva da se prekine lanac šutnje i naslija.

– I ove godine, u realizaciji kampanje učestvuju djeca i mladi sa područja BPK Goražde. To su djeca i aktivisti UŽ “Seka”, OŠ “Fahrudin Fahro Baščelija”, zatim mladi iz Mreže Vijeća učenika BPK, Asocijacije srednjoškolaca BiH – Lokalni tim Goražde i World Vision BiH. Želimo da kroz njihovo aktivno učešće, djeca i mladi budu pokretačka snaga, te da u njima budimo i razvijamo svijest o društvenoj odgovornosti i aktivizmu. Uz njih i ove godine doprinos kampanji dat će i članice UŽ “Ustikolina”, Udruženje žena za ruralni razvoj Općine Pale u FBiH, Asocijacija žena pri MZ Zupčići i Neformalna grupa žena iz Mravinjca – kazala je koordinatorica UŽ “Seka” Goražde.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79