Gordana je komšinica teroriste iz Beča: “Prije napada donio mi je namirnice”

Komšije Kujtima Fejzulaija opisuju kao povučenog i religioznog, a slovačka policija je objavila da su još u julu upozorili austrijske vlasti da je Fejzulai tada u Slovačkoj pokušao kupiti metke za kalašnjikov.

Komšinica bečkog teroriste Kujtima Fejzulaija ispričala je za 24sata da je srela krvnika tog dana na stubištu, samo šest sati prije krvavog pohoda u Beču.

– Pomogao mi je nositi vrećice iz trgovine. Bilo je to oko dva popodne, izašla sam iz lifta s vrećicama, nogom sam gurnula vrata a on se spuštao niz stepenice, dolazio je iz svog stana. Čak je i pojurio prema meni da mi pomogne. Rekla sam mu da mogu sama, da mi ne treba pomoći, ali je inzistirao da mi pomogne i odnio mi ih do vrata stana. Sve je izgledalo normalno, nije pokazivao nikakvu nervozu – ispričala nam je Gordana Nikolić (68), Fejzulaijeva komšinica.

S Gordanom Nikolić smo razgovarali u njenom stanu.

– Uvijek je bio povučen, samo bi prolazio. Često ne bi ni pozdravio, uvijek je bio šutljiv. Upadale su mi u oči njegove hlače, koje su imale neko islamsko obilježje – kaže Nikolić i navodi da se ne sjeća da je imao bradu.

Navodi da ga nije baš često viđala, te da ga je par puta vidjela kad je bio s nekim u društvu.

Tek kasnije tog dana, nakon napada, oko 2.30 ujutro kada je policija upala u njegov stan je shvatila da se nešto događa, jer je policija vrata razvalila eksplozivom. Dan kasnije doznala je cijelu istinu.

– Probili su vrata njegovog stana, bila su uništena od eksploziva pa su stavili metalna. Koliko znam, dugo su pretraživali stan, trajalo je sve do navečer. Ružan je osjećaj da smo živjeli pored tako nekoga, Ali, osjećam se sigurno, nisu svi kao on – kaže Nikolić.

Pokazala nam je i stan u kojem je Fejzulai živio. Vide se ta metalna vrata koja su stavljena umjesto originalnih vrata, nakon što je policija provalila u stan. Stan je zapečaćen, a riječ je o socijalnom stanu, veličine 40-ak kvadrata, koji je Fejzulai ili dobio od Grada Beča ili je državni socijalni stan. Mjesečni najam je između 300-400 eura s uključenim režijama.

Ni ostale njegove komšije nemaju nekih posebni saznanja o tome kako je živio.

– Tog dana oko tri popodne vidio sam ga s dvojicom muškaraca blizu zgrade. Imali su brade, izgledali su religiozno – rekao je jedan komšija i dodao da je Fejzulai bio povučen, te također vrlo religiozan, kao što su mu izgledala dvojice koje je vidio s njim tog dana.

Jedna komšinica je ispričala da je vidjela neka okupljanja u jednoj stanu u zgradi nasuprot njihove.

– Zastrašujuće je da je živio tako blizu svih nas. Sve do nedavno sam svaki dan vidjela ljude odjevene u islamsku odjeću kako se okupljaju u jednoj sobi u zgradi nasuprot naše. Ne znam je li Fejzulai tamo išao, ali ti susreti su se počeli održavati prije godinu dana, ali zadnjih tjedana ih nisam vidjela – ispričala je Sylvia Nemeth.

– Uništi vas spoznaja da je pored vas živjelo čudovište – rekao je jedan komšija.

Inače, slovačka policija je objavila podatak da su upozorili austrijske vlasti još u julu da sumnjivac iz Austrije pokušava kupiti oružje u Slovačkoj. Tačnije, htio je kupiti metke, ali nije uspio jer nije imao dozvolu. To je bio Fejzulai, koji je u Slovačkoj pokušao kupiti metke za kalašnjikov. Austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer je rekao da je istina da su dobili tu inforamciju, da je istraga oko te informacije krenula, ali da se ništa konkretno nije poduzelo.

– Očito je nešto zapelo u komunikaciji i istražit ćemo zašto – rekao je Nehammer.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79