Gotovo da nema ugostiteljskog objekta koji ne traži radnike

Ugostiteljski sektor Bosne i Hercegovine, kao i mnogi drugi sektori, suočava se s ozbiljnim problemom nedostatka radne snage. Svake godine sve više radnika napušta zemlju u potrazi za boljim plaćama i većom sigurnošću. Ovaj trend posebno je izražen pred početak turističke sezone, kada je potražnja za radnicima u ugostiteljstvu najveća.

Konobari, kuhari i šankeri postali su rijetka roba na tržištu rada, a gotovo da nema ugostiteljskog objekta koji ne traži radnike. Situacija je postala toliko ozbiljna da su neki ugostitelji prisiljeni zatvarati svoje lokale jer jednostavno ne mogu pronaći dovoljno radne snage.

Odlazak radnika iz BiH u inozemstvo, posebno na okolna primorska odredišta, postao je sve učestaliji. Prema procjenama, čak 20% konobara, kuhara i pizza majstora odlazi raditi u susjedne zemlje, gdje su plaće znatno više. Na primorju Crne Gore i Hrvatske, radnici mogu očekivati plate od 1200 do 2000 eura, što je znatno iznad prosjeka koji se nudi u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u sektoru ugostiteljstva u BiH nedostaje oko 8000 radnika. U jeku turističke sezone, taj problem postaje još izraženiji jer veliki broj radnika odlazi na sezonski rad u inozemstvo.

Jedan od glavnih razloga za masovni odlazak radnika iz BiH su niske plate. Prosječna plata u sektoru ugostiteljstva iznosi oko 797 KM, što je daleko ispod prosjeka u zemlji. Osim toga, dio plate se često dobiva “u koverti”, što dodatno smanjuje primanja radnika. Nedostatak perspektive i izazovi u rješavanju stambenog pitanja također su faktori koji potiču radnike na odlazak.

Situacija s nedostatkom radne snage nije ograničena samo na ugostiteljski sektor, već je prisutna u svim sektorima, s posebnim naglaskom na građevinarstvo. Sindikati ističu da je ključno rješavanje problema niskih plata i suzbijanje sive ekonomije kako bi se zadržala radna snaga u zemlji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79