Grabovica: Licitiraju brojem ubijene djece, zašto ne dignu glas da se optuže zločinci

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, ocijenio je degutantnim licitiranje brojem ubijene djece opkoljenog Sarajeva u periodu 1992-1995. godina. On je izgubio kćerku Irmu 1993. godine.

– Tom temom se bave oni koji ne trebaju da se bave. Nisu se bavili ni drugim brojevima ni spiskovima koji su objavljivani. Zamislite kad bi sad neko počeo provjeravati spiskove iz Drugog svjetskog rata. Nisam nikad čuo da su ni Puhalo, ni Žbanić ni Tokača digli glas jer nema optužnica za ubijenu djecu. Spremni su licitirati sa brojevima djece, ali ne i sa zločinima nad djecom, izjavio je Grabovica za NAP.

On je podsjetio na dokument Zavoda za zdravstvenu zaštitu BIH koji je objavljen 1996. godine, a u kojem se navodi broj od 1.601 smrtno stradalog djeteta, a 14.946 djece koja su ranjena.

– Jasmila Žbanić kao rođena Sarajka nikada nije došla da oda počast na spomenik ubijenoj djeci Sarajeva, nikad je nisam vidio na obilježavanju. Nije joj dovoljno ono što je na spomeniku, a među njima su vjerovatno i njeni vršnjaci. Ovom temom se bave osobe koje nemaju empatije, kazao je Grabovica.

Jasmila Žbanić: Neću nuditi pare kao Puhalo, ali gdje je spisak ubijene djece Sarajeva?

Grabovica je potvrdio da oni kao Udruženje imaju podatke o 531 djetetu, ali da je riječ o dobrovoljnoj prijavi.

– Udruženje je formirano 14-15 godina poslije rata, veliki broj roditelja nije htio ni da prijavi. Ja sam išao na kućne adrese da bih prikupio podatke. Broj koji imamo je do 18. godina starosti. Mnogi roditelji nisu željeli da dođu u udruženje nosili su se svojim bolom na svoj način, kaže Grabovica.

Ne krije ljutnju jer se u javnom prostoru licitira s brojem ubijene djece samo nekoliko dana nakon što su obilježili 5. maj Dan sjećanja na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva.

– Sve ovo što se dešava je sipanje soli na otvorene rane roditelja. Mi nikad nismo pokazali mržnju ni želju za osvetom. Ne znam zašto nekome treba da sad traži neke spiskove, nudi novac za spiskove i druge nebuloze, kaže Grabovica.

Poručuje da roditelji ubijene djece Sarajeva znaju istinu, a da oni kao Udruženje i ne trebaju raditi posao institucija. Ni kada je riječ o imenima svakog ubijenog djeteta ni kada je riječ o procesuiranju zločinaca za opsadu Sarajeva i ubijenu djecu opkoljenog grada.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79