Grad Banja Luka se oglasio u slučaju djevojčice zlostavljane u domu

Grad Banja Luka apeluje na sve nadležne institucije da hitno reaguju i istraže slučaj obljube maloljetne štićenice u Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević“.

“Iako ova ustanova nije u nadležnosti Grada, dužni smo javno osuditi svaki vid nasilja, te zatražiti da se nakon utvrđivanja činjenica maksimalno sankcionišu odgovorna lica, preispita rad uprave, kao i da se hitno smijene odgovorni. Bilo kakav vid nasilja nad djecom u institucijama zahtijeva reakciju i vanrednu kontrolu nadležnh ministarstava, Ombudsmana za djecu RS, Republičkog inspektorata, Odbora za pitanja djece, mladih i sporta Narodne skupštine Republike Srpske, a s obzirom na to da su slični slučajevi zabilježeni i ranije, smatramo da se o temama zlostavljanja djece treba razgovarati i na posebnoj sjednici – poručili su iz Gradske uprave.

Podsjećamo, portir Doma “Rada Vranješević” A. K. (42) iz Banja Luke osumnjičen je da je obljubio trinaestogodišnju štićenicu ove ustanove. On je lišen slobode u petak, a sve je prijavio vaspitač Doma koji je došao do informacija da je portir navodno imao polne odnose sa djevojčicom.

Žrtva je vaspitaču ispričala šta joj se dešavalo. Osumnjičenom portiru određen je jednomesečni pritvor.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS su rekli da su po prvim saznanjima o dešavanjima u Domu za djecu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” zatražili informacije o preduzetim aktivnostima od te javne ustanove, te da od nadležnih očekuju zaštitu maloljetnih lica obzirom da je riječ o izuzetno osjetljivoj tematici, piše srpskainfo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79