Grad penzionera i propalih fabrika: U Bosanskom Petrovcu se ugasila još jedna kompanija

-Vijest da se zatvara naš pogon primili smo zadnji dan sezone, dan prije godišnjeg odmora, vlasnici su došli i obavijestili nas da je smanjeno tržište, kazala je bivša radnica firme.

Ulice Bosanskog Petrovca gotovo da su puste, 60 odsto populacije čine penzioneri koji uglavnom preživljavaju, a mladih gotovo da i nema. I Kompanija “Alma Ras” ugasila je pogon u toj opštini.

Do rezanja troškova došlo je zbog pada potražnje, odnosno inflacije na glavnim tržištima u zapadnoj Evropi gdje najviše posluju, a posao je samim tim izgubilo 52 ljudi.

Vrata tvornice zaključana, proizvodni pogoni – ugašeni. Završetkom godišnjeg odmora prestao je radni odnos za 52 radnice “Alma Rasa” u Bosanskom Petrovcu. Na biro se morala javiti i Džejlana Mehić koja je tu radila dvije godine.

-Vijest da se zatvara naš pogon primili smo zadnji dan sezone, dan prije godišnjeg odmora, vlasnici su došli i obavijestili nas da je smanjeno tržište. Kupac za kojeg smo radili je otkazao narudžbe i odlučio prekid poslovanja s našom kompanijom, kazala je Mehić.

Koliki je to problem za malu sredinu kao što je Bosanski Petrovac, zna Zlatko Hujić, bivši načelnik koji je ujedno, kaže, 2016. i doveo “Alma Ras” u ovo mjesto. Pogon bi, najavljuje se, mogao zatvoriti i “Prevent” u Bužimu.

Mogu li i na koji način radnicima pomoći kantonalne i entitetske vlade?

-Ne mogu reći da je to katastrofa, ali žalosno je i tužno za nas ovdje. Zamislite, 52 zaposlenih x 3, 200-300 ljudi ostaje bez posla. To je malo paradoksalno danas kada svi traže radnike, kaže Hujić.

Ko hoće da radi – posla ima, reći će načelnik Bosanskog Petrovca Mahmut Jukić. Razvoj ove općine većinom je naslonjen na privatne firme koje tu posluju. Neke će čak i uvoziti radnu snagu iz drugih zemalja.

-Okosnica razvoja Bosanskog Petrovca su šumarstvo, sječa, izvoz, prerada drveta… I ono što moram istaći su pozitivni primjeri u metalnoj industriji, odnosno proizvodnja metalne i aluminijske stolarije. Imamo i kompaniju koja je za primjer u Bosni i Hercegovini i koja zapošljava oko 250 radnika, kazao je Jukić.

Ulice Bosanskog Petrovca su danas gotovo puste. 60 posto populacije čine penzioneri, uglavnom preživljavaju, a mladih gotovo da i nema. Po završetku školovanja odlaze u potrazi za boljim uslovima. Nova radna mjesta jedina su šansa da se održi život u ovom kraju. Ako se ekonomska slika ne promijeni značajnije, i ono malo mladih ljudi, napustit će Bosanski Petrovac.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79