Gradi garažu od 35 miliona KM, a na klinikama UKC-a nema ni tople vode, u sobama preko 40 stepeni!

Kompletan zdravstveni sistem na UKC-u RS-a je u potpunom rasulu, bahatosti i nestručnosti i služi smo za zapošljavanje stranačkih aktivista i skupljanje sigurnih glasova na lokalnim i opštim izborima…

Piše: Goran Dakić

 

Banjalučki advokat Dario Sandić podnio je Okružnom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv rukovodstva Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske zbog katastrofalnih uslova na Klinici za hirurgiju, Klinici za ginekologiju i akušerstvo i Klinici za kožne i polne bolesti. Sandić je prijave podnio protiv direktora UKC-a RS-a Vlade Đajića, glavnog republičkog zdravstvenog inspektora Desimira Miljića i republičkog zdravstvenog inspektora Verice Jaćimović.

Nehumano ponašanje

Đajić, naveo je Sandić u prijavi, nije obezbijedio minimum higijensko-tehničkih uslova u pogledu sanitarnih čvorova, klimatizacije i temperature vazduha u bolesničkim sobama. Pacijenti, navodi on, nemaju sapun i kupaju se u neuslovnim toaletima. Spavaju na staroj i poderanoj posteljini, na dušecima iz kojih vire žice.

– Prije nekoliko dana građani RS-a su mi dostavili fotografije kao dokaz nehumanog, neljudskog i neetičnog ponašanja medicinskog osoblja na UKC-u RS-a. Na tim fotografijama se vide i nehumani uslovi u kojima se nalaze pacijenti koji leže na UKC-u RS-a. To se odnosi na sanitarne čvorove, temperaturu vazduha u bolničkim sobama, posteljinu i dušeke i na prostorijama u kojima se skladište lijekovi i drugi medicinski materijal – istakao je Sandić.

Utvrđeno je da je temperatura u bolničkim sobama bila viša od 40 stepeni, da pacijenti leže na poderanim, starim i krvlju umrljanim jastučnicama i plahtama, da su dušeci stari, flekavi, nepodobni za upotrebu, da su sanitarni čvorovi u katastrofalnom i neprihvatljivom stanju i za javne toalete, a kamoli za toalete na Kliničkom centru.

– UKC RS-a trenutno gradi garažu vrijednu 35 miliona maraka, a na klinikama nema toaletnog papira, nema adekvatnih wc šolja, nema tople vode, tuš-kabine su zahrđale, pločice sa zidova su otpale, jastučnice i plahte su poderane, dušeci su uflekani i vire žice žicama i ne mogu se upotrebljavati – istakao je Sandić.

Potpuno rasulo

Kompletan zdravstveni sistem na UKC-u RS-a je, dodaje on, u potpunom rasulu, neimaštini, nestručnosti i bahatosti i služi smo za zapošljavanje stranačkih aktivista i skupljanje sigurnih glasova na lokalnim i opštim izborima.

– Veliki broj eminentnih medicinskih stručnjaka davno je napustio UKC RS-a zbog nestručnog i neetičkog vođenja ove zdravstvene ustanove. Tu, prije svega, mislim na Đajića, ali i na njegove prethodnike koji su bili stranački postavljeni kadrovi bez obzira na stručnost, humanost i moralnost – kazao je Sandić.

Iz UKC-a RS-a ne odgovaraju na ove optužbe, ali – raspisuju tendere. Prije nekoliko dana objavljeno je da UKC RS-a nabavlja računarsku opremu vrijednu gotovo pola miliona maraka. UKC RS-a planira da nabavi 200 komada dvije različite vrste računara, kao i 203 monitora različitih vrsta.

Krivične prijave zbog stanja na UKC-u: Na pojedinim klinikama uslovi su nehumani!?

Takođe im je neophodna i usluga instalacije novih destkop-računara u postojeće domensko okruženje sa uključenim svim radnjama koje podrazumijevaju instalaciju operativnog sistema, uključivanje korisničkih naloga u domen, pripajanje računara u domensko okruženje, dodjeljivanje prava i pristupa, kao i instalacija pratećih softvera i hardvera.

Od ponuđača, po pitanju ekonomske i finansijske sposobnosti traže da ima pozitivan poslovni rezultat u protekle tri godine, te naglašavaju da će negativan finansijski rezultat biti razlog za diskvalifikaciju ponuđača. U pogledu tehničke sposobnosti onaj ko se želi prijaviti za tu nabavku moraće dokazati da je u posljednje tri godine realizovao minimalno jedan ugovor u vrijednosti koja nije manja od 350.000 maraka bez PDV-a, a koji je za predmet imao nabavku računarske opreme piše Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79