Gradio se 20 godina, bio simbol bivše Juge: Sad će ga sravniti sa zemljom

Gradio se 20 godina, bio simbol bivše Juge: Sad će ga sravniti sa zemljom


Legendarni hotel Jugoslavija, simbol nekadašnje Jugoslavije, na Zemunskom keju u Beogradu, uskoro će postati prošlost. Hotel koji je nekad bio sinonim luksuza i prestiža sada se ruši kako bi ustupio mjesto modernim poslovnim i stambenim tornjevima.

Nakon što ga je propala kompanija Danube Riverside prodala firmi MV Investments za 27 miliona eura, krajem ljeta započelo je pražnjenje i rušenje ovog zdanja. Prvo je srušena prepoznatljiva fontana ispred hotela, a uskoro će na tom mjestu biti izgrađeni moderni tornjevi i manji luksuzni hotel, potpuno drugačiji po izgledu i veličini od stare Jugoslavije.

Hotel Jugoslavija, koji je 1948. godine projektirao čuveni hrvatski arhitekt Lavoslav Horvat, jedan je od najvažnijih simbola arhitekture bivše Jugoslavije. Iako je izgradnja započela netom nakon Drugog svjetskog rata, radovi su ubrzo obustavljeni zbog loše ekonomske situacije. Tek 1961. godine, nakon što je etiopski car Haile Selassie sugerirao Josipu Brozu Titu da Beograd nema reprezentativan hotel, projekt je ponovo pokrenut.

Hotel je otvoren 31. jula 1969. godine, postavši luksuzna oaza u sivom Beogradu. Bio je ukrašen umjetničkim slikama, a hrana se posluživala s pozlaćenim priborom. Na stropu jedne od dvorana nalazio se najveći luster na svijetu, sačinjen od 40.000 Swarovski kristala, koji je Titu poklonio libijski lider Moamer Gadafi.

Hotel Jugoslavija bio je mjesto susreta brojnih svjetskih lidera, uključujući britansku kraljicu Elizabetu II, američke predsjednike Richarda Nixona i Jimmyja Cartera, astronaute Apolla 11, kao i niz svjetskih umjetnika poput Tine Turner. Jugoslavija je također bila domaćin mnogih političkih konferencija i prijema.

U NATO bombardiranju Beograda 1999. godine, hotel je pogođen s tri projektila, uslijed čega je znatno oštećen. Iako je djelomično obnovljen iste godine, hotel nikada nije vratio svoj prvobitni sjaj. Radio je sve do 2006. godine, a dijelom je ponovno otvoren 2013., ali bez luksuza koji je krasio nekadašnju Jugoslaviju.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija