Građane BiH, Makedonije, Hrvatske i Srbije pitali koliku platu priželjkuju: Očekivanja su drastično različita

Kada je riječ o visini zarade kojom bi bili zadovoljni, najviša očekivanja u regionu imaju građani Hrvatske- preko 2.200 KM u prosjeku.

Najniža očekivanja imaju u Sjevernoj Makedoniji gde je očekivana zarada 1.050 KM. Ispitanici iz Srbije očekuju u prosjeku 1.212 KM, a u Bosni i Hercegovini očekivana plata je 1.618 KM.

Zanimljivo je i dapPosao u najvećoj mjeri žele mijenjati ispitanici iz Bosne i Hercegovine (76%), a najmanje oni iz Makedonije (65%) koji tvrde kako će posao mijenjati samo ako na to budu prisiljeni.

Nadalje većina nezaposlenih (65%) traži bilo kakav posao, bez obzira je li riječ o onima u njihovoj struci ili izvan nje. Posao u struci najviše traže nezaposleni iz Bosne i Hercegovine, a u najmanjoj oni iz Hrvatske, piše Buka.

Dobri međuljudski odnosi najvažniji

Bez obzira na zemlju iz koje dolaze, svim ispitanicima su dobri međuljudski odnosi na prvom mestu. Ispitanici iz Hrvatske u nešto većoj mjeri ističu ovaj faktor, nego ispitanici ostalih zemalja.

Visina zarade nešto je važnija ispitanicima iz Srbije i Makedonije, nego onima iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji posebno cijene mogućnost učenja i napredovanja.

Nema većih razlika između muškaraca i žena u tome koje faktore gledaju prilikom odabira poslodavca. Žene u nešto većoj mjeri naglašavaju dobre međuljudske odnose, a muškarci visinu zarade. Radno vreme i sigurnost posla važniji su ženama nego muškarcima.

Trećina zaposlenih ispitanika strahuje za svoje radno mesto

Trećina zaposlenih ispitanika iz u cijelom regionu ima strah za svoje radno mjesto, a poređenja radi prošle godine je u strahu za svoje radno mjesto u istom istraživanju bilo 26 posto zaposleniih ispitanika u BiH. Muškarci se prosječno osećaju sigurnije na svom radnom mestu od ženskog pola, a isto se može reći i za kandidate sa visokim i višim obrazovanjem.

Ovo istraživanje koje je za cilj imalo utvrđivanje stanja na regionalnom tržištu rada proveo je sajt za zapošljavanje Poslovi Infostud i partnerski sajtovi za zapošljavanje iz regiona MojPosao.ba, Vrabotuvanje.com.mk, MojPosao.hr i Deloglasnik.si. Istraživanje je provedeno tokom trajanja Regionalnog sajma poslova i u njemu je učestvovalo više od 5.000 ispitanika, navodi Buka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79