Građane BiH više brine korupcija nego nacionalna pitanja

Građane BiH više brine korupcija nego nacionalna pitanja


Na konferenciji “Između percepcije i institucionalnog odgovora: Suočavanje s korupcijom kroz zakone i praksu,” koju je organizirao Transparency International u BiH, predstavljeni su rezultati posljednjeg istraživanja javnog mnijenja o korupciji u Bosni i Hercegovini. Istaknuto je da BiH nije napredovala u rezultatima borbe protiv korupcije, koja i dalje predstavlja jednu od najvećih prepreka za razvoj države.

Sara Lindegren, zamjenica veleposlanice Švedske u BiH, naglasila je da je korupcija jedna od ključnih prepreka za razvoj zemlje, smanjujući povjerenje u institucije, snižavajući kvalitetu javnih usluga i odvraćajući strane investicije. Lindegren je istaknula potrebu za zajedničkim pristupom i hitnom implementacijom prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Ivana Korajlić, izvršna direktorica TI BiH, naglasila je da BiH ne bilježi značajne rezultate u borbi protiv korupcije. Građani izražavaju visoku razinu percepcije korupcije, a oko 80 posto ih smatra institucije koje se bore protiv korupcije neefikasnim. Nisu primjećeni značajni pomaci u usporedbi s prethodnim godinama.

Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, istaknuo je da je korupcija postala model ponašanja u bh. društvu. Naglasio je potrebu angažmana cijelog društva u prevenciji korupcije te poboljšanja suradnje između agencija za provođenje zakona i tužiteljstva.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici relevantnih institucija, organizacija civilnog društva, medija i međunarodnih institucija u BiH. Transparency International u BiH apelirao je na zajedničke napore u borbi protiv korupcije i implementaciju ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija