Građane pozvali da dođu u 8 ujutro, imunizacija krenula u 12:00: “Ovo je haos, ispod svake granice”

Imunizacija građana Kantona Sarajevo je nastavljena danas u dvorani Zetra. Prema utvrđenom planu i prioritetima Zavoda za javno zdravstvo KS. Na raspolaganju je trenutno 6.750 doza vakcina, kojima će započeti vakcinacija osoba starijih od 70 godina. Za danas je na vakcinaciju pozvano 1.500 građana iz ove starosne skupine, koji su se prijavili putem Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Međutim, sudeći prema komentarima starijih osoba koje su došle ispred Zetre, vakcinacija se ne odvija onako kako su zamislili, javlja N1.

“Pozvani smo jutros da dođemo u osam do devet. U ponoć nam je javljeno da je termin promijenjen od 12 do 13. Pogledajte ovaj haos. Mojoj majci je 93 godine, jedva hoda. Ja ne mogu, vraćam se s njom jer ona ne može ovo izdržati. Uz ovaj haos ne bi ni za tri sata došla na red. Sve se hvale da su uradili kako treba. Ovo je strašno, ispod svake razine ljudskosti”, kazala je za penzionisana doktorica koja je također dovela svoju majku na vakcinaciju.

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je na koronavirus testirano 611 osoba, potvrđeno je 35 novozaraženih, a od Covid infekcije oporavilo se 49 osoba.Tokom jučerašnjeg dana nije bilo preminulih od koronavirusa.

Trenutno su u KS hospitalizirana 123 pacijenta. Na respiratoru su dva pacijenta. U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi osam pacijenata, a u Općoj bolnici njih šest. U protekla 24 sata sa hospitalizacije su otpuštene tri osobe.

Kanton Sarajevo danas bilježi 455 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 2.341 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.312 zaraženih koronavirusom i 50.599 izliječenih osoba. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 16, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 27.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79