Građane uznemirila neobična pojava na rijeci

Derventsku javnost uznemirila je neobična pojava na Ukrini koja je tokom vikenda u gornjim tokovima proprimila neobičnu boju.

Iako je ova situacija povezivana sa rudnikom Stanari i ispiranjem rude, analize uzoraka vode trebale bi otkriti kolika je stvarna opasnost za okolinu.

Republički vodni i republički ekološki inspektor su u subotu, 29.06.2019. godine, odmah po dobijanju informacije o akcidentu na vodotoku rijeke Ukrine, izašli na lice mjesta kako bi se izvršilo hitno uzorkovanje vode iz vodotoka, a radi utvrđivanja uzroka uočenih promjena boje vode. Angažovana je ovlaštena laboratorija „Euro inspekt“ Osječani, čiji tehničari su u pratnji inspektora u subotu izvršili uzimanje pet uzoraka vode koji su dostavljeni na laboratorijsku analizu, rečeno nam je u Inspektoratu Republike Srpske.

Vrijeme trajanja samih analiza uslovljeno je laboratorijskim procedurama, a od rezultata će zavisiti dalje postupanje nadležnih.

Nadležni republički inspektori su i danas izašli na teren kako bi na licu mjesta utvrdili da li su promjene i dalje prisutne prenosi Derventa Cafe.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79