Građani BiH i u Norveškoj ostali bez glasačkih listića

Nastavljeni su problemi u izbornom danu, tako su se redakciji „Dnevnog avaza“ požalili građani iz Norveške koji tvrde da nisu dobili svoje glasačke listiće.

– Mi u gradu Stavanger u Norveškoj nismo uopće dobili svoje glasačke listiće i ako smo uredno prijavljeni – glasila je poruka.

Ovu informaciju smo odlučili provjeriti u Ambasadi BiH u Norveškoj.

– Najvjerovatnije se radi o kašnjenju u poštanskom prometu, a zbog pandemije koronavirusa – pojasnili su za Avaz iz Ambasade BiH u Norveškoj.

Dodali su da građani svoje glasove Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH mogu dostaviti do 25. novembra, te da im Ambasada stoji na raspolaganju.

Nažalost ovo nije jedinstven slučaj, isti problem zabilježen je i u Grčkoj, a o tome je bilo riječi i na današnjoj prvoj konferenciji za medije CIK-a BiH.

Na pitanja novinara o kašnjenju dostave izbornog materijala, predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar je kazao da je u pitanju obustava poštanskog prometa zbog „lockdowna“.

– To je slučaj i u Grčkoj, oni su u „lockdownu“ i pošiljke su zapele u Istanbulu. Dakle nije do CIK-a BiH mi smo uputili pošiljke, dali smo mogućnost da glasaju u DKP-u. Nismo mogli uticati na pandemiju i poštanski promet – pojasnio je Bakalar.

Ambasadorica BiH u Grčkoj neće glasati na lokalnim izborima


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79