Građani BiH podržavaju ulazak u EU

Istraživanje provedeno za Međunarodni republikanski institut (IRI) otkriva da bi značajna većina građana Bosne i Hercegovine glasala za ulazak u Europsku uniju na referendumu.

Međutim, taj postotak podrške je opao u posljednje dvije godine, a danas bi više građana glasalo protiv ulaska u Uniju.

Prema podacima, 68 posto građana podržalo bi ulazak u EU da se referendum održava danas, no taj postotak je smanjen u poređenju s prethodnim istraživanjem od prije dvije godine, kada je iznosio 76 posto. Također, povećao se postotak onih koji bi glasali protiv pridruživanja Uniji, dok se povećao i postotak onih koji uopće ne bi glasali.

Istraživanje također pokazuje da se podrška ulasku u EU povećala u većini zemalja u okruženju, osim u Srbiji, gdje je podrška niska. Najveća podrška za pridruživanje Uniji je zabilježena u Albaniji, dok je najmanja u Srbiji.

Građani BiH izražavaju različite stavove o pristupu EU, pri čemu trećina podržava prozapadnu politiku, dok manji postotak preferira održavanje ravnoteže između Zapada i Rusije.

Istraživanje također pokazuje da većina ispitanika u pet od šest zemalja Balkana vjeruje da je ruska invazija na Ukrajinu potpuno ili djelomično neopravdana, osim u Srbiji gdje postoji znatan broj ispitanika koji podržavaju ruske stavove.

Istraživanje je provedeno od 2. februara do 5. marta 2024. godine na uzorku od 1.225 odraslih građana BiH iz različitih regija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79