Građani BiH u Sloveniju mogu bez karantina, ovo je uvjet

Novom odlukom Vlade Republike Slovenije od sutra će se na graničnim prijelazima za ulazu u tu državu primjenivati izmjenjena i dopunjena Odluke o utvrđivanju liste epidemiološki sigurnih zemalja ili njihovih upravnih jedinica i liste država ili njihovih upravnih jedinica s epidemiološki visokim rizikom od zaraze zaraznom bolešću COVID-19.

Promjenama su tako na crvenoj listi neki dijelovi država članica EU-a, uključujući Mađarsku, Austriju i Hrvatsku, Italija je na narandžastoj listi, a Poljska i Srbija na zelenoj. Na zelenoj listi kada je u pitanju EU, odnosno Schengen prostor su Kipar, Finska, Latvija, Lihtenštajn, Litva i sada Poljska. Kada su u pitanju ostale zemlje na toj listi su: Australija, Južna Koreja, Novi Zeland, Srbija i Urugvaj.

Na crvenoj listi zemalja, odnosno njihovih pojedinih područja za koje je potreban karantin nakon ulaska u Sloveniju, odnosno negativan PCR, Vlada je kako se navodi, utvrdila na osnovu standarda EU-a, odnosno Instituta “Robert Koch”. Crveni popis uključuje 16 država članica EU-a i šengenskog područja, sa samo administrativnim jedinicama sa lošom epidemiološkom slikom i 114 trećih zemalja za zemlje s neravnomjernom raspodjelom zaraza. Kada je u pitanju Hrvatska na toj listi su županije Brodsko-posavska, Dubrovačko-neretvanska, Ličko-senjska, Požeško-slavonska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Virovitičko-podravska i Zadarska.

Kada su u pitanju ostale države na crvenoj listi su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Turska, SAD, Izrael… Shodno odlukama Vlade Slovenije propisano je da za državljane zemalja na zelenoj listi nema karantina za ulazak u Sloveniju iz neke države. Prema novoj odluci, smatra se i da osoba dolazi iz zemlje sa zelene liste ako je u toj zemlji neprekidno boravila najmanje 14 dana prije ulaska u Sloveniju i to može dokazati dokazom.

Ulazak iz zemalja sa narandžaste i crvene liste bez karantina sada je moguć samo uz negativan test. Osoba koja uđe u Republiku Sloveniju i boravi u zemlji sa crvene ili narandžaste liste ili dolazi iz te zemlje mora u karantin deset dana zbog moguće infekcije virusom SARS-CoV-2. Međutim, karantin neće biti naređena ako osoba na graničnom prelazu podnese negativan test na SARS-CoV-2 (COVID-19), koji nije stariji od 48 sati i koji je obavljen u državi članici EU-a, državi članici Schengena, Sloveniji ili test priznat od Nacionalnog instituta za zdravlje Slovenije, a koji rade i neke ustanove u BiH:

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79