Građani Hrvatske na protestima protiv ekonomskih mjera zbog korone

Udruženje Glas poduzetnika (UGP) iz Hrvatske organizirala je prosvjedni skup na Trgu bana Jelačića u Zagrebu zbog, kako navode, neadekvatnih ekonomskih mjera i diskriminatornih odluka prema dijelu poduzetnika.

Odazvao se veliki broj poduzetnika, obrtnika, ali i građana. Slogan protesta je “Dosta je” i “Zašto Hrvatska”.

Protesti su počeli u 10 sati, a prethodno su organizatori pozvali na poštivanje epidemioloških mjera. Prema procjena, na Trgu bana Jelačića je izmeđo pet i deset hiljada ljudi.

Na transparentima se može pročitati: “Kakav je plan”, “Zašto Hrvatska ne može biti gospodarski jaka?”, “Andrej, dosta je!”, “Reketa – u sve se miješa” s karikaturom premijera Plenkovića s kuharskom kapom i aluzijom na “Vegetu”.

Kako prenose hrvatski mediji, protesti su mirni.

Berislav Marszalek iz Glasa poduzetnika, koordinator evenata, osnivač i direktor kompanije “Entrio.hr” rekao je:

– Poduzetnici su na rubu propasti. Bliži se trenutak kad će hiljade firmi propasti. Nismo dobili kunu obeštećenja u industriji eventa, pod hitno nam trebaju mjere. Takvi događaji se organiziraju dugo. Moramo znati što možemo očekivati na proljeće ili ljeto. Neka kažu da nema evenata sa 20.000 ljudi, nema veze, samo da znamo.

Jedna od okupljenih građanki poručila je da žele disati i živjeti.

– Želimo pravo na rad. Danas sam saznala da je jedan kolega bez hljeba 15 dana. Neka oni budu na 4.000 kuna i kažu kako s tim preživjeti. Žalosno je da živimo s roditeljima – poručila je ona.

I Andrija Klarić, vlasnik teretane koji je završio u pritvoru nakon što je teretanu otvorio ovoga ponedjeljka što je preneseno u cijelom regionu, predložio je da političari daju plaće “ovim herojima i zamijene se, pa da vidimo kako će im biti”.

– Jučer u policiji sam vidio da su to krasni ljudi, nije problem u njima koji moraju provoditi glupe zakone, nego u onima koji ih donose. Političarima, prvestveno Vladi, molim vas, prestanite nas maltretirati. Ako niste u stanju voditi korona-krizu, bavite se nečim drugim. Ova gruda se treba zakotrljati i donijeti novi život – kazao je Klarić pred okupljenima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79