Građani ih trpe godinama: Čemu vode blokade Milorada Dodika?

Građani BiH godinama trpe blokade. Posljednja u nizu, rada državnih institucija na čelu sa članom Predsjedništva Miloradom Dodikom. Pitali smo građane, ali akademike do kada će ovo trajati i zašto to radi lider SNSD-a?

Sve oči politike iz Federacije uprte su u novoizabranog visokog predstavnika. Iz Slovenije, jasno je poručio da zbog blokada državnih institucija “građani ne smiju da trpe”.

A dok je država u blokadi visoki predstavnik veoma optimističan i nada se kako će sve strane zajedno sjesti da razgovaraju.

“Sad se postavlja pitanje koje strane. Je li to i Schmidt umjesto institucija sistema ovdje vidi neke strane i pretpostavljali li on razgovor trojice plemenskih poglavica instutucijama sistema. Moram priznati da ja nisam optimista”, rekao je akademik Slavo Kukić.

Ništa novo neće se desiti bez intervencije visokog predstavnika, mišljenja je Kukić, ali ne i građani Banjaluke.

Ukoliko dođe do smjene Dodika, to bi bio vrlo opasan presedan i Srbija takvu odluku nikada ne bi priznala, porčuje srbijasnki predsjednik. Što i ovaj put pojačava pritisak na BiH izvana.

“Podsjetit ću na izjave Vučića i Dačića kako bi smjena Dodika bila opasnost za BiH. Dačić kaže to bi bio startni sistem za destabilizaciju Bosne. Milanović koje su dodatno dolijevanje ulja na vatru. Nisam opstimista”, dodaje Kukić.

Osim građana uskoro bi mogli da trpe i oni koji blokiraju jer već krajem septembra istječe privremeno finansiranje. Rok je to za usvajanje budžeta. Inače, bez plate ostaje više od 7 hiljada državnih službenika, građana iz oba bh. entiteta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79