Džematlije Ilidže ogorčeni jer su svi automobili ispred džamije dobili kaznu: “Pa džuma je ljudi”

Redakciji portala Crna-Hronika javilo se nekoliko ogorečenih građana Ilidže koji su u petak u 12h dobili kaznu od saobraćajne policije za neprimjereno parkiranje svojih vozila. Njihovi automobili bili su parkirani ispred džamije u Lužanima.

Zakonski ovo je pravilno, no kako na to gledamo ljudski i moralno? Šta vi kažete? – Naime, za vrijeme muslimanskog vjerskog odreda ispred džamije u Lužanima, policijski službenici napisali su kazne vozačima koji su bili u džamiji, te zbog nedostatka parking mjesta parkirali su na trotoar.

Zakonski ovo je pravilno, no kako na to gledamo ljudski i moralno? Šta vi kažete? – postavlja se pitanje u tekstu.

Poštovani, Ovim putem želim izraziti svoje duboko nezadovoljstvo i zabrinutost zbog nedavnog događaja koji se dogodio u petak,24.02.2023. godine, kada su policijski službenici PU Ilidža popisali sve osobe koje su parkirale svoja vozila ispred džamije Lužani – Općina Ildža, koje su obavljale džuma namaz.

Smatram da je ovaj postupak policije apsolutno neprihvatljiv i diskriminirajući prema muslimanskim vjernicima koji su se okupili u džamiji kako bi obavili svoju vjersku dužnost.

Svaki građanin ima pravo na slobodu vjeroispovijesti i pravo na obavljanje svojih vjerskih obreda bez ikakvih ometanja ili diskriminacije.

Ovaj postupak policije, koji se čini kao ciljano praćenje aktivnosti muslimanskih vjernika, jasno krši temeljna ljudska prava i slobode koje su zajamčene Ustavom BiH. Osim toga, ovo ponašanje je u suprotnosti sa zakonima i propisima koji štite pravo građana na privatnost i slobodu kretanja.

Osim toga, ovaj postupak policije šalje vrlo zabrinjavajuću poruku muslimanskim vjernicima da se njihova sloboda kretanja i vjeroispovijesti ne poštuju u istoj mjeri kao i drugim vjerskim zajednicama.

Na primjer, crkve su često pod policijskim nadzorom tokom vjerskih obreda,što apsolutno podržavam, ali to ne bi smjelo značiti da se muslimani smiju tretirati na ovaj diskriminatorni način.

Molim Vas da hitno objavite ovaj tekst, kako bi se osigurali da se ovakvi incidenti više ne ponavljaju i da se muslimanskim vjernicima osigura potpuna zaštita njihovih prava. Isto tako, pozivam da javno osudite ovaj postupak policije zbog štetne poruke koju je ovaj postupak poslao, te da se muslimanskim vjernicima garantuje da će njihova prava biti u potpunosti poštovana u budućnosti za vrijeme obavjljanja vjerskog obreda džuma namaza. – izjavio je ogorčeni čitatelj portala Crna-Hronika

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79