Građani imaju zakonsku obavezu čuvanja imovine: Zaključajte automobile nakon vožnje

U proteklom periodu na području Srednjobosanskog kantona evidentirano je više krađa nezaštićene pokretne imovine zbog čega iz Ministarstva unutrašnjih poslova SBK-a podsjećaju građane na zakonsku obavezu čuvanja imovine.


Meta kradljivaca u Srednjobosanskom kantonu proteklih dana obično su bila motorna vozila koja su u vrijeme krađe bila otključana, odnosno u kojima su vlasnici ostavljali ključeve u bravi za paljenje vozila.

“Takva vozila su veoma dostupna za razne oblike neovlaštenog korištenja, počev od krađe vozila pa do činjenja različitih krivičnih djela i prekršaja, nakon čega se ta vozila napuštaju. Kao primjeri mogu se navesti slučajevi u Travniku, Novom Travniku, Bugojnu, Kiseljaku, ali i drugim mjestima”, saopćili su iz MUP-a SBK-a.

Shodno ovim krađama, iz MUP-a SBK upozoravaju građane da imaju zakonsku obavezu čuvanja svoje imovine, uključujući i vozila, koja se nakon upotrebe moraju zaključati, kako bi se zaštitila od neovlaštene upotrebe. Na taj način se smanjuje mogućnost od krađe vozila, kao i neovlaštenog korištenja vozila za razne nezakonite radnje, koje mogu imati izuzetno štetne posljedice. To se odnosi i na razna materijalno- tehnička sredstva.

Nevjerovatan apel iz policije: Molimo vlasnike da ne ostavljaju otvorena vozila s ključevima u bravi za paljenje

“Prema građanima koji ne budu poštovali navedene zakonske obaveze, sužbenici policije će poduzimati zakonom propisane mjere i radnje”, dodali su iz MUP-a SBK.

Kako se navodi u Zakonu o osnovima bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, vozač je dužan, prije nego što parkira i napusti vozilo, da preduzme sve mjere kojima se sprečava da vozilo samo krene sa mjesta i da ga obezbijedi od neovlaštene upotrebe – prenosi Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79