Građani nam pomažu u hvatanju lopova

Operativni centar Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona mjesto je odakle se koordiniraju sve dnevne aktivnosti. Iako trošna kancelarija to ne odaje, upravo je ona mjesto jednog od najvažnijih odjela u ovom ministarstvu. Operativni policajci ovog centra sa građanima i drugim policijskim jedinicama i tijelima su 24 sata dnevno na vezi i ne desi se ni najmanji događaj u ovom kantonu a da oni o njemu nisu obaviješteni. Jutro počinje kafom i čajem, preuzimanjem smjene i brifingom o događajima tokom noći, a nastavlja se haotičnom zvonjavom jednog od četiri telefona na stolu operativnog dežurnog policajca Nedžada Musića.

Koordinacija policije

– Danas je malo mirniji dan. Imamo poziva, ali su uglavnom vezani za snijeg i stanje u saobraćaju. Javljaju se građani, prijavljuju zastoje i mi onda prosljeđujemo pozive nadležnim tijelima. Ali bolje je kad ne zvone telefoni, znači da nema povrijeđenih ili opasnih situacija, kaže Musić sa kojim kancelariju dijele još i operativni dežurni policajac Fikret Fatušić i viši inspektor Bećir Džinić, sva trojica vrlo iskusni policajci.

Posao operativnog dežurnog policajca uglavnom obavljaju službenici koji su bili na rukovodećim pozicijama, kako bi što bolje odgovorili zadatku i organizovali i koordinisali rad policije iz Operativnog centra, piše Oslobođenje.

– Iz ove kancelarije mi koordiniramo sa svim policijskim stanicama u gradu, sa policijskim upravama u Kantonu, ali i izvan Kantona, a i na stalnoj smo vezi sa Interpolom po pitanju bitnih događaja u cijeloj Evropi. Za jedan dan smo imali najmanje 15 mailova iz Interpola, kazao nam je Džinić.

Pored koordinacije sa ostalim policijskim upravama, dežurni operativni policajci su na stalnoj vezi sa građanima preko hitne linije 122, za koju su na stolu Musića predviđena dva telefona.

– Ova saradnja sa građanima je veoma važan segment. Građani pomognu u rješavanju više slučajeva nego što je to poznato javnosti. Vrlo često dobijemo jako dobre informacije, priča nam Musić. Smatraju da se odnos građana prema policiji polako mijenja, te da građani preuzimaju sve više odgovornosti za dešavanja u društvu, a često su i sami akteri u rješavanju krivičnih djela. Upravo je ova vrsta saradnje ono što su sva trojica policajaca izdvojila kao događaje koje pamte.

– Imali smo slučajeve da su građani tokom noći čuli buku, a kad su pogledali kroz prozor, vidjeli su da se radi o obijanju auta ili objekta. Onda nazovu nas i mi držimo otvorenu telefonsku vezu s njima dok nam oni detaljno opisuju šta počinilac radi, u čemu je, gdje se kreće. Pa onda počinilac primijeti da dođe patrolni auto i krene da se skriva, a mi dobijamo precizne podatke gdje se kreće i onda ga bez problema pronađemo, kazao nam je Džinić.

S druge strane, nekad i najbanalniji poziv pomogne u rješavanju krivičnog djela. Ponekad, dodaje policajac Musić, poziv izgleda banalno, ali se na kraju ispostavi kao jako koristan.

– Nedavno smo imali poziv čovjeka koji je prijavio da je vidio nepoznati automobil u njegovoj ulici. Naoko se to ne čini kao mnogo, ali mi i takve stvari provjeravamo. Ispostavilo se da taj auto nema pripadajuću registraciju, onu koja je zavedenu u sistemu, što je odmah alarm. I ovaj poziv je pomogao da se riješi jedno krivično djelo. Eto kako građani mogu u svojoj ulici dovesti do promjene, priča operativac Musić za Oslobođenje.

Iako su pozivi građana najčešće opravdani, nisu rijetki ni pozivi koji nemaju veze sa nadležnošću policije.

– Znaju građani zvati i zbog imovinskopravnih pitanja, neki dan nas je zvao turista sa aerodroma, stranac, bio je zatvoren parking na aerodromu i on je imao problema sa izlaskom, ali policija je i tada djelovala. Roditelji znaju zvati kad im se djeca ne vrate na vrijeme, ne javljaju se na telefon i dok mi provjerimo registraciju i o kojem se autu radi, pošaljemo patrolu na mjesto gdje su djeca trebala biti, roditelji već jave da je sve uredu. Ali mi moramo djelovati. Ne mora iza poziva biti ništa, ali i sitnica nekad može riješiti problem. A pomaže i uspostavljanju povjerenja kod građana. Znači, građanima mnogo znači kad policija dođe na poziv, dodaje Džinić.

Bez obzira na to koliko nekad pozivi znaju biti banalni, dežurni policajci su neprestano usredsrijeđeni i krajnje profesionalno pristupaju svakom pozivu.

– Ovdje nema predrasuda i svaki poziv, od koga god dolazi, kako god da osoba zvuči, može značiti mnogo. Jedna greška napravljena u ovoj kancelariji može koštati mnogo. Zato mi nikad ne spuštamo gard, bilo da se radi o pozivu pijanca, osobe sa psihičkim smetnjama ili zabrinutog građanina, naglašava Musić.

Iako su lažni pozivi, posebno o dojavama bombi, bili gotovo svakodnevnica za tuzlansku policiju, toga je sve manje, ali druge lažne dojave ponekad preuzmu.

– Imali smo poziva ljudi da im neko lupa na vrata, da pokušava provaliti. Osoba histeriše na telefon, ali mi je pokušavamo umiriti i dobiti više informacija, poput adrese, imena ili barem naselja. I kad policajac dođe, ispostavi se da je dojava lažna, ali ne namjerno lažna, nego se ispostavi da osoba ima psihičke smetnje. Na kraju se ipak smire kad vide da policajac dođe, kaže Džinić.

Nagrada građana

Poslije 16 sati, kada se zgrada Ministarstva i policijske uprave poprilično isprazni, situacija u kancelariji operativnog trojca živne, jer svi pozivi se preusmjeravaju na njih i posao postaje dosta složeniji – koordinacija sa policijskim stanicama u TK-u se intenzivira, kao i sa ostatkom BiH, u redovnu komunikaciju se uključe i sudska i zatvorska policija, UKC, sudovi i tužilaštva, a u toku zimskih dana nezaobilazno i BiHAMK. Svi bitniji događaji se prosljeđuju direktoru uprave policije i načelnicima uniformisane i krim-policije.

Ovu predanost u radu građani nerijetko i nagrade, a posebno tokom praznika.

– U svoj toj zvonjavi telefona, bude i onih poziva u kojima građani čestitaju praznik, Novu godinu ili Prvi maj. Mali su to znaci pažnje, ali znače dežurnom policajcu, ističe na kraju naše posjete Džinić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments