Građani Novog Pazara zbog korone koriste Facebook za poziv u pomoć, vlast smiruje situaciju

Novi Pazar je postao srbijansko žarište kada je u pitanju koronavirus, a posljednji podaci govore da je u ovom gradu ukupno zaraženo 466 osoba.

Kako piše Blic, veliki skok novozaraženih u tom gradu zabilježen je i u subotu, kada je od početka epidemije evidentirano 446 osoba pozitivnih na virus korona, što je za 48 više u odnosu na petak, 26. juna.

Navodi se da oko 100 ljudi ima tešku kliničku sliku, a situaciju ilustruje činjenica da u Novi Pazar stižu ljekari iz drugih zdravstvenih ustanova širom Srbije kako bi pomogli u liečenju pacijenata, što je potvrdio direktor novopazarske Opšte bolnice Meho Mahmutovć.

Je li vrijeme da se uozbiljimo? Prizori iz Novog Pazara zastrašujući! (VIDEO)

Ipak, Mahmutovć se nada da će taj broj sada stagnirati.

“Ministarstvo zdravlja u petak je poslalo eksperte, sve vrijeme sarađujemo i sistem je počeo da funkcioniše. Stigli su stručnjaci iz oblasti infektoloških bolesti, pulmolozi, a danas stižu anesteziolozi. Imamo veliki broj teških pacijenata koji su se zarazili za kratko vrijeme, naša bolnica je mala i bili smo u haosu”, rekao je Mahmutović za Tv Prva.

Mahmutovć kaže da nisu tačne informacije na društvenim mrežama o tome da nema kiseonika, regulatora i lijekova i dodao da svega toga ima dovoljno u bolnici.

Građani pozivaju u pomoć

Ipak, građani Novog Pazara koristeći COVID platformu društvene mreže Facebook koja funkcioniše slično kao ranije uspostavljeni sistem dojava o terorističkim napadima i zemljotresima, odašilju poruke da gradu nedostaje ljekara, da se među stanovništvom širi panika te da zdravstveni sistem ne može da podnese broj oboljelih.

Foto: Screenshot/Klix.ba
Foto: Screenshot/Klix.ba

Građani su zabrinuti i zbog dostave limenih sanduka za umrle, a iz gradskog kriznog štaba tvrde da je riječ o predostrožnosti i očekivanim radnjama kada su u pitanju epidemije.

U međuvremenu, Krizni štab Novog Pazara uveo je niz dodatnih mjera na teritoriji grada – usvojena je odluka o zabrani rada obdaništa, rad dečjih igraonica i penzionerskih klubova. Ograničen je radugostiteljskih objekata i kladionica do 19 sati.

Novi Pazar hitno nabavlja limene sanduke i džakove za posmrtne ostatke

Odazvalo se Sarajevo

Povodom dramatičnih vijesti koje stižu iz Novog Pazara u kojem vlada haotična
situacija zbog velikog broja oboljelih, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je putem videolinka razgovarao sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcom.

“Grad Sarajevo kao institucija i kao glavni grad BiH vam stoji na raspolaganju.  Uz
iskrenu i ljudsku podršku i vjeru da ćete uspjeti prebroditi ovu tešku krizu, Grad
Sarajevo je sa svojim građanima spreman pružiti svu potrebnu pomoć”, poručio je
gradonačelnik Skaka.

Sarajevo i Novi Pazar, ističe Skaka, imaju posebnu vezu – tadicionalno prijateljstvo i naklonost potvrđeno je i uspostavom partnerskih i pobratimskih odnosa dva grada.

Apel Islamske zajednice u BiH

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je danas apel svim muslimanima i građanima Sandžaka, a posebno članovima Islamske zajednice, da se pridržavaju svih mjera zaštite od širenja koronavirusa.

Pozvao je nadležne državne organe u Srbiji i lokalne vlasti da pokažu odgovornost za svoje građane i da zanemare sve razlike i podjele.

“Ovo je vrijeme da pokažemo svoje jedinstvo, bratstvo i humanost među svim građanima, a pripadnicima Zajednice posebno”, kaže se u apelu.

Reisu-l-ulema je pozvao i nadležne organe u Bosni i Hercegovini da, i pored svih izazova s kojima se i naša zemlja suočava, ipak nađu načina da pomognu građanima Novog Pazara i drugih sandžačkih općina koje se trenutno nalaze u posebno teškom stanju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79