Građani ostaju bez prstiju i vida: Igra petardama može biti kobna

Zbog neopreznog i nesavjesnog rukovanja pirotehničkim sredstvima, tokom zimskih praznika česti su slučajevi povređivanja građana, među kojima određen broj, zbog težine povreda, završava na bolničkom liječenju.

z nadležnih instuticija svake godine upozoravaju na ozbiljne posljedice do kojih, naročito kod djece, može da dovede nepažnja prilikom upotrebe petardi, vatrometa, raketa, dok ljekari ne kriju da su zabrinuti zbog učestalih povreda uzrokovanih ovim eksplozivnim sredstvima.

U protekle tri godine, u Klinici za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju UKC RS zbrinuto je 109 lakših, 29 težih i sedam teških povreda, a uglavnom je riječ o opekotinama šake, lica i ekstremiteta.

– Veoma su zastupljene i amputacije vrhova prstiju i cijelih prstiju, kao i semiamputacija, odnosno djelimična amputacija šake. Javljaju nam se i pacijenti sa dubokim opekotinama lica i tijela, a sve navedene povrede izazvane su upotrebom petardi i drugih pirotehničkih sredstava – naglašava za Srpskainfo načelnik ove klinike dr Nikola Baroš.

U pomenutom periodu, u Klinici za očne bolesti UKC RS liječeno je više od 50 djece i odraslih.

Kako kažu u ovoj klinici, oftalmolozi su tokom posljednjih godina opravdano zabrinuti zbog učestalih povreda pirotehničkim sredstvima.

– Njihova dostupnost i neadekvatna i nesavjesna upotreba od strane odraslih i djece, čest su razlog za nastanak povreda oka. Petarde nisu bezopasne igračke, a djeca školskog, pa čak i predškolskog uzrasta su, nažalost, i danas njihove česte žrtve. Svake godine upozoravamo na ozbiljne posljedice nesavjesne upotreba eksplozivnih sredstava – kaže za Srpskainfo načelnica ove klinika dr Milka Mavija.

Prema njenim rečima, povrede oka mogu da budu veoma teške i mogu da dovedu čak i do trajnog gubitka vida i onesposobljavanja za život.

– Neracionalna upotreba pirotehničkih sredstava tokom decembra i januara svake godine zahteva zbrinjavanje više desetina povreda očiju kod našeg stanovništva. Te eksplozivne povrede očiju spadaju u red urgentnih oftalmoloških stanja, koja zahtevaju hitno zbrinjavanje – objašnjava Mavija i dodaje da su, na sreću, neke od tih povreda ograničene samo na povrede kapaka i vežnjače oka.

– Takve povrede, najčešće, dovode samo do estetskih smetnji, u vidu ožiljnih promena na kapcima i na vežnjači oka koje, onda, pacijenti tokom čitavog života nose kao tužni trag i ružnu uspomenu – naglašava Mavija i upozorava da su mnogo ozbiljnije eksplozivne povrede rožnjače, beonjače oka, povrede očnog sočiva, dužice oka, mrežnjače i drugih unutrašnjih struktura oka.

– Ove povrede oka mogu da budu zatvorenog tipa, kada govorimo o kontuzijama oka sa nagnječenjem, razderotinama i krvarenjem unutrašnjih očnih struktura. Takve povrede mogu da dovedu do nastanka traumatske katarakte, odnosno mrene, odlubljenja mrežnjače, povećanja očnog pritiska i drugih štetnih posljedica koje oštećuju vid kod povređenog pacijenta. S druge strane, kada je petarda jaka, strana tijela koja se prilikom eksplozije aktiviraju velikom brzinom, izazvaće otvorenu probojnu povredu oka. U oba slučaja, pacijent se mora neodložno hospitalizovati. U većini slučajeva, kod takvih povreda oka moraju se raditi složeni operativni zahvati, a prognoza za povrijeđeno oko, kao i za vidni ishod je, nažalost, vrlo neizvjesna – poručuje Mavija.

Iz institucije Ombundsmana za djecu RS više puta su upozorili da pirotehnika nije bezazlena razonoda, jer može da izazove teške povrede onoga koji koristi ova sredstva, ili nekoga iz okoline, posebno u situacijama kada ih koriste djeca, bez nadzora i znanja odraslih. Naglašavaju da roditelji mališanima ne treba da kupuju i poklanjaju ova opasna sredstva, te da treba da budu uzor svojoj djeci.

– Pirotehnička sredsva ne treba da koriste pred djecom, jer time podstiču njihovu radoznalost i šalju im poruku da ta sredstva nisu opasna. Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike, jer se praznici mogu proslaviti ljepše, ugodnije i svečanije, kada ne koristimo ova opasna sredstva. Poruka za najmlađe je da ne kupuju i ne koriste pirotehniku bez znanja svojih roditelja, te da to nikad ne rade na nagovor druge djece – rekli su ranije za naš portal u ovoj instituciji.

Ostaju trajne posljedice

S ciljem obilježavanja predstojećih praznika u mirnom i bezbjednom okruženju, MUP RS i ove godine sprovodi akciju „Petarde nisu igračke“, koja traje od 15. decembra ove godine do 15. januara 2022.

Poručili su da igre petardama i drugim pirotehničkim sredstvima nisu bezazlene, te da nestručno rukovanje može da ostaviti trajne posljedice.

Podaci MUP RS pokazuju da je lani petardama povrijeđeno petoro djece, među kojima je jedno teško povrijeđeno, dok je, prilikom aktiviranja vatrometa, jedna odrasla osoba zadobila povrede očiju.

Uputili su apel da se građani pridržavaju važećih zakonskih odredbi, s ciljem stvaranja bezbjedne i ugodne atmosfere za proslavu praznika, te upozorili da će sva nezakonita upotreba pirotehnike i vatrenog oružja biti sankcionisana u skladu sa zakonom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79