Građani pozivaju na oprez: Lopovi na Dobrinji sve češće napadaju žene

Sarajevsko naselje Dobrinja od nove godine je postalo sve nesigurnije, posebno za žene koje nose torbe sa sobom. Redakciji portala Patria se javila sedamdesetjednogodišnja Erna Sadžak sa željom da se zahvali nepoznatom mladiću zahvaljujući čijoj nesebičnosti i hrabrosti nije opljačkana.

– Ja slabo vidim i čujem. Osjetila sam da mi neko dok sam šetala pored Dobrinjskog potoka otima torbu. Za mene je to bio šok. Nisam vidjela lopova, ali se stvorila galama. Jedan mladić mi se ponudio za pomoć i preko njegovog telefona sam obavijestila kćerku kako bi mogli blokirati kartice, ispričala nam je ova starica.

Za blokadu kartica nije bilo potrebe jer je torba ubrzo vraćena. Za lopovom je krenuo mladić koji se vozio na biciklu. Očevici tvrde da je za njim ugazio i u potok. Pljačkaš je uspio pobjeći, ali je odbacio torbu koja je vraćena starici.

– Ja u prvom trenutku nisam znao šta se dešava. Nisam ništa vidio, ali sam shvatio da je gospođa opljačkana. Ja sam joj pomogao da kontaktira porodicu i da sve prijavi policiji. Bilo mi je žao jer i ja imam majku kojoj sam rekao da ubuduće u šetnju ne nosi torbu, jer sam kasnije saznao da su napadi na žene u ovom naselju postali svakodnevica, za Patriju je izjavio Adi Sejdić koji se našao na licu mjesta.

O napadima na žene se pisalo i na Facebook grupi Dobrinja online. Prema svjedočenju Jasminke Dupanović Begović dešavalo se da u jednom danu četiri žene ostanu bez novčanika. Sama autorica posta je opljačkana 24.12. prošle godine i to ispred ulaza u toku dana.

– Hvatam sebe da hodam Dobrinjom i gledam pažljivo kao da očekujem nešto. Nisam opuštena. Iskreno, prvi put u životu kažem ne osjećam se sigurno, napisala je Jasminka.

U svom postu se osvrnula i na činjenicu da se na grupi Dobrinja online često javljaju žene koje mole za pomoć ako neko pronađe njihov novčanik. Iz toga se da pretpostaviti da jedan broj žena nije ni svjestan da je opljačkan.

Slično se može zaključiti i iz komentara u kojima jedna od žena piše svom iskustvu.

– Meni su dvije Romkinje pokušale ispred ulaza u ulici Omladinskih radnih brigada otvoriti torbu. Išla je za mnom, pretpostavljam od granapa, sa kapuljačom na glavi. Nisam je čula sve dok mi se nije skroz približila i uhvatila me za torbu. Kad sam se okrenula i dreknula na nju počela je izmišljati izgovore. Čuvajte se, stoji u komentaru izvjesne Adminke.

Nejra Sahačić –Topalović s članovima grupe je podijelila da je njenoj mami „kreten“ oteo tašnu kod džamije.

– Starija je žena i pritisak joj je vrisnuo na 190, napisala je Nejra.

Stres je bio i najveći problem za našu sagovornicu s početka priče. Erna Sadžak je u novčaniku imala dvadesetak maraka i materijalni gubitak joj ne bi pretstavljao veliki problem. Ono što je brine je da Dobrinjom koja je nekad važila za sigurno naselje više ne smije šetati tako slobodno.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79