Građani protiv proširenja deponije Uborak, spremni podići i šatorsko naselje

Nakon javne rasprave na kojoj je predstavljena Studija procjene utjecaja na okoliš projekta proširenja regionalne deponije Uborak – Buđevci, građani okupljeni oko Građanske inicijative “Jer nas se tiče” izjavili su kako su spremni dati svoj doprinos u rješavanju tog problema te da su tri godine maksimalan rok u kome se problem Uborka mora riješiti.

Omer Hujdur, predsjednik Građanske inicijative “Jer nas se tiče”, novinarima je kazao kako su na današnjoj raspravi iskazali protivljenje bilo kakvom proširenju odlagališta i bilo kakvih planova dužih od tri godine, te je najavio podizanje šatorskog naselja i podizanje tužbi, ako se ne uvaže stavovi mještana.

– Nas oko 60 stanovnika reklo je da to ne želi i da to nećemo. Mislim da su od nas velikodušne i ove tri godine. Oni kažu da trebaju povjerenje i malo duže vremena, ali mi im nemamo na osnovu čega dati povjerenje jer su ga izigrali bezbroj puta u ove dvije godine. Puno nam je stvari obećavano, a nije urađeno ništa – kazao je Hujdur.

U slučaju da ne bude uvaženo njihovo mišljenje, Hujdur je najavio sudske sporove te da će aktivisti podići šatorsko naselje na platou gdje se planira proširivati odlagalište.

Tužbe će, naglasio je Hujdur, biti podnesene prema Federalnom ministarstvu okoliša, jer dozvoljava plan duži od tri godine što, kako je rekao, zakonski nije moguće, te protiv Javnog poduzeća Deponija d.o.o. Mostar i Grada Mostara.

Nijaz Hodžić iz Građanske inicijative “Jer nas se tiče” kazao je da su građani pred gradonačelnikom Mostara iskazali svoju podršku rješavanju problema Uborka, istaknuvši kako su spremni trpjeti još tri godine, ali pod uvjetom da se u te tri godine na Uborku zbrinjava samo komunalni otpad iz Mostara.

– Također, rekli smo da proširenja ne smije i neće biti, te smo tražili od firme koja je radila studiju da proširi svoja istraživanja na zasijane poljoprivredne površine oko deponije, jer su ljudi primijetili da tamo nema više ni voća ni povrća – poručio je Hodžić.

Dodao je kako za trenutno stanje odgovornim drže upravu JP Deponija, kao i federalnu inspekciju koja je, po njegovim riječima, po službenoj dužnosti davno trebala pregledati i zatvoriti odlagalište.

– Mi na to ukazujemo već godinama. Uz njih nadležno je i Federalno ministarstvo okoliša i turizma koje nema sluha i neće da čuju za ovaj ljudski, životinjski i biljni svijet koji ugrožava ta deponija. Njih nije briga šta se dešava ovdje i oni su spremni i dalje da nelegalno izdaju – ustvrdio je Hodžić.

Podsjećamo, Grad Mostar dostavio je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma Studiju o procjeni utjecaja na okoliš za – projekat proširenje Deponije Mostar d.o.o – Regionalna deponija Uborak – Buđevci, grad Mostar.

Obrađivač Studije o procjeni utjecaja na okoliš je konsultantska firma Institut za građevinarstvo “IG” iz Banja Luke.

U postupku uključivanja javnosti Studija o procjeni utjecaja na okoliš je prezentirana na web stranici Ministarstva radi davanja mišljenja.

Kako je istaknuto na početku rasprave, Studija je spomenutom ministarstvu dostavljena 28. aprila, te su čak 30 dana prije poslali obavijest o javnoj raspravi, s obzirom na senzibilnost pitanja ovoga projekta.

Na osnovu toga federalna ministrica okoliša i turizma formirala je i stručno povjerenstvo za ocjenu Studije.

Također, ovaj postupak će se provodit po starom zakonu o zaštiti okoliša.

Ranija istraživanja nevladinih udruženja otkrila su kako su se na Uborku odlagale otrovne tvari te da deponija ispušta otrovnu tekućinu i ugrožava život na području čitave doline Neretve.

Mještani i ekološki aktivisti godinama traže sanaciju Uborka te iznalaženje nove lokacije za mostarsko odlagalište.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79