Građani RS uživaju povoljnije uslove kod banaka iz FBiH nego u RS

Građani RS uživaju povoljnije uslove kod banaka iz FBiH nego u RS


Podaci Agencije za bankarstvo Republike Srpske otkrivaju zanimljivu razliku u kamatnim stopama koje nude banke sa sjedištem u Federaciji BiH u odnosu na one registrovane u Republici Srpskoj.

Konkretno, banke iz Federacije nude niže kamatne stope građanima, privredi, i vladinim institucijama u RS-u, što je tendencija koja se nastavlja čak i nakon dvogodišnjeg povećanja kamata zbog rasta EURIBOR-a.

Za stambene kredite, prosječna efektivna kamatna stopa koju nude banke sa sjedištem u RS iznosi 5,04%, dok filijale banaka iz Federacije u RS-u naplaćuju nižih 4,36%.

Još veća razlika se vidi kod kredita privredi i vladinim institucijama. Dok lokalne banke naplaćuju 6,64% na dugoročne kredite privredi, filijale iz FBiH nude kamatnu stopu od samo 4,30%. Vladine institucije također mogu ostvariti uštede preko filijala banaka iz FBiH, sa kamatom od 4,69% u poređenju sa 6,06% kod domaćih banaka.

Ukupno gledano, do kraja juna tekuće godine, ponderisana kamatna stopa na kredite izdato od strane banaka sa sjedištem u RS bila je 6,90%, u kontrastu sa 4,34% kod organizacionih dijelova iz Federacije. Ukupan obim kreditiranja banaka sa sjedištem u RS iznosio je 3,16 milijardi KM, dok su filijale iz FBiH plasirale kredite u vrijednosti od 1,06 milijardi KM.

I pored većeg broja organizacionih jedinica, banke sa sjedištem u Republici Srpskoj ostvarile su značajan rast profita, sa 128,7 miliona KM dobiti u prvih šest mjeseci, što predstavlja rast od 37% u odnosu na prethodnu godinu.

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija