Građani s područja Republike Srpske u susjednu Srbiju mogu bez negativnog PCR testa

Državljani Bosne i Hercegovine od danas su pri ulasku u Srbiju morali imati negativan PCR test.

Međutim, građani kojima je mjesto prebivališta u entitetu Republika Srpska u susjednu Srbiju mogu ući bez PCR testa. Međutim, ukoliko budu prelazili granicu bez potvrde da nisu zaraženi koronavirusom, morat će u izolaciju.

– Došlo do izmjene odluke Vlade Republike Srbije prilikom ulaska stranih državljana u Republiku Srbiju tako da državljani BiH iz Entiteta Republika Srpska mogu ući u Republiku Srbiju bez PCR testa s tim što, prilikom ulaska, moraju ići u izolaciju 10 dana i moraju navesti tačnu adresu na kojoj će boraviti za vrijeme izolacije – kazala nam je Franka Vican, portparol Granične policije BiH.

Ranije je pojašnjeno da se državljanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Srbiji, kao i članovima diplomatsko-konzularnog osoblja i članovima njihovih porodica, a koji ne posjeduju negativan PCR test koji je izdala referentna laboratorija u zemlji iz koje dolaze, ne stariji od 48 sati od datuma izdavanja rezultata, pri ulasku u Srbiju određuje mjera karantina u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana i upozoravaju se na obavezu javljanja nadležnoj COVID ambulanti ili teritorijalno nadležnom zavodu za javno zdravlje u roku od 24 sata od sata prelaska državne granice.

Također, istaktnuto je kako se uvjet za ulazak u Srbiju ne primjenjuje na državljane susjednih država iz pograničnog područja koji obavljaju poljoprivredne radove i imaju poljoprivredno zemljište na teritoriji Republike Srbije, a koji su dužni prilikom prelaska državne granice radi obavljanja poljoprivrednih radova na tom zemljištu posjedovati dokaz o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem ili izjavu vlasnika poljoprivrednog zemljišta da obavljaju poljoprivredne radove na njegovom zemljištu, pod uvjetom reciprociteta.

Uvjet za ulazak u Srbiju ne primjenjuje se na državljane susjednih država koji su stanovnici pograničnog područja i koji su zaposleni na teritoriji Republike Srbije, kojima je poslodavac iz Republike Srbije izdao dokument o radnom angažovanju, pod uvjetom reciprociteta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79