Građani Sarajeva se žale na trovanje vodom: Evo šta kažu iz Hitne pomoći

Brojni građani Sarajeva u posljednje vrijeme su se putem društvenih mreža učestalo žalili na trovanje vodom.

Jedan takav primjer je objavljena na društvenoj mreži Facebook, gdje su se stanovnici Hrasnice javili kako su otrovani vodom za piće.

Žalili su se na povraćanje i enterokolitis zbog loše vode.

Zbog ovih informacija kontaktirali smo direktoricu Hitne pomoći KS, Amru Bašić Živadinović.

Ona je za portal Radiosarajevo.ba istakla kako je tačno da su se građani žalili na sve češće trovanje vodom, ali da taj broj još uvijek nije zabrinjavajući.

“Istina je da smo dobili iz raznih dijelova grada, mnogobrojne žalbe građana na trovanje vodom. Taj broj jeste povećan u zadnje vrijeme, međutim nije alarmantan”, izjavila je Bašić za Radiosarajevo.ba.

Za sutra je najavila kako će imati više informacija o tačnom broju otrovanih osoba.
Savjeti i liječenje ukoliko ste se otrovali vodom

Većina slučajeva trovanja hranom prolazi sama od sebe u nekoliko dana. Tokom tog vremena važno je spriječiti dehidraciju. Trebali biste izbjegavati čvrstu hranu i mliječne proizvode sve dok ne prođu povraćanje i dijareja.

Do tada jedite blagu hranu, a izbjegavajte začinjenu i prženu hranu, mliječne proizvode i hranu bogatu mastima i šećerom. Pijte puno tekućine, ali izbjegavajte mlijeko i napitke s kofeinom piše RadioSarajevo.

Obavijestite svog doktora ako:

-dijareja traje duže od 3 dana;

-često povraćanje traje duže od 2 dana;

-vidite krv u stolici;

-imate temperaturu iznad 38.3 °C.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79