Građani Sarajeva u šoku nakon 850 novozaraženih: Članica Kriznog štaba morala je pojasniti kako su došli do ove brojke

Nakon što su danas objavljeni podaci o novozaraženima, kojih ima 850 u Kantonu Sarajevo, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS održao je pres-konferenciju.

Crni rekord: U Kantonu Sarajevo čak 850 zaraženih koronavirusom!

V. d. predsjednice Kriznog Štaba KS Anisa Bajramović kazala je da je razlog konferencije to što su željeli pojasniti epidemiološku situaciju.

“Htjeli smo da pojasnimo malo epidemiološku situaciju, jer jutros imamo 850 zaraženih u KS. Odnosno, htjela sam da pojasnim kako smo došli do te brojke”, kazala je danas tokom obraćanja Kriznog štaba KS dr. Anisa Bajramović.

Kako je istaknula, radi se o zaostalim analizama uzoraka iz domova zdravlja u protekla četiri dana.

“S obzirom na to da su u zaostatku bile analize uzoraka iz Doma zdravlja unazad četiri dana, i ti uzorci su bili pohranjeni u lancu i s obzirom na to da je od vikenda ostalo uzoraka i s obzirom na to da je jučer otišlo oko 1.000 uzoraka iz hladnog lanca. Jutros su svi ti podaci došli, zajedno sa svim tim uzorcima od prije četiri dana. Od jučer je oko 300 pozitivnih, a ovih 550 su uzorci od protekla četiri dana”, kazala je, prenosi N1.

Još je podsjetila na trenutno stanje u KS kada je riječ o zaraženima koronavirusom.

“Imali smo u protekla 24 sata tri smrtna ishoda, a jučer je obrađeno preko 2.000 uzoraka. Imali smo broj povećanja hospitaliziranih na 166, 106 je na Podhrastovima, 60 u Općoj bolnici. Na respiratoru je ukupno sedam osoba, a s hospializacije su otpuštene četiri osobe.”

Do danas je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 10.839 zaraženih osoba, od kojih se 6.336 oporavilo od infekcije Covid.

Broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno je 4.367.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79