Građani satima čekaju u redu: Teškom mukom do dokumenata

U Sarajevu se svake godine ponavlja ista scena ispred Sektora putnih isprava MUP-a KS-a. Nepregledne gužve, nervoza, redovi. Nažalost, kod nas se nespremno dočekuje sve, pa i sezona godišnjih odmora. Iako iz MUP-a naglašavaju da čine sve da se smanje gužve i ubrza proces, rezultata na terenu nema.

– Zbog početka sezone godišnjih odmora, ali i zbog činjenice da usljed epidemiološke situacije veliki broj građana nije pravovremeno zamijenio lična dokumenta, ove godine je znatno povećan broj zahtjeva za izdavanje putnih isprava u Kantonu Sarajevo. Za 25 dana mjeseca juna ove godine zaprimljeno je skoro pa dvostruko više zahtjeva nego za cijeli mjesec juni prošle godine. Izvršili smo preraspodjelu uposlenika iz drugih organizacionih jedinica u Sektor putnih isprava, organizovali smo uređen sistem ulaska u šalter salu kako bismo ispoštovali naložene epidemiološke mjere te molimo i građane Kantona Sarajevo da daju svoj doprinos u realizaciji istih, rekao je Admir Katica, ministar MUP-a KS-a i objasnio da su organizovali da se na svim raspoloživim šalterima vrši zaprimanje zahtjeva u periodu od 7.30 do 16 sati što će smanjiti vrijeme čekanja.

MUP KS-a je naložio uposlenicima Sektora putnih isprava da produže svoj rad nakon 16 sati kako bi uradili obradu zahtjeva i iste uputili u štampu što za rezultat ima da se putne isprave u prosjeku izdaju u roku od 15 dana, iako je zakonski rok 30 dana.

– Prijem zahtjeva za izdavanje pasoša se može i dalje vršiti na lokacijama MUP-a KS koje su uspostavljene na području općina na kojima se primaju zahtjevi za lične karte. Našom analizom smo utvrdili da je najmanji broj zahtjeva zaprimljen na području općina Hadžići i Ilijaš gdje je prosječni dnevni broj zahtjeva 17, za razliku od lokacije Sektora putnih isprava na kojoj se dnevno zaprimi preko stotinu zahtjeva, zaključio je Katica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79