Građani se okupili ispred džamije u Nikšiću: Duhovna bijeda je ovo uradila

Ispred džamije u Nikšiću jučer su se okupili građani, zajedno sa lokalnim sveštenstvom i predstavnicima crkvene opštine Nikšić kako bi pružili podršku Islamskoj zajednici i osudili skrnavljenje tog vjerskog objekta.

Oni su nosili transparent na kome je pisalo “Ne damo svetinje”, jer su, kako su kazali, željeli da pošalju poruku svima “da će braniti džamije, jednako kao i crkve”.

“Duboko smo potrešeni skrnavljenjem Hadži Ismailovom džamije naše drage braće muslimanske vjeroispovjesti. Suživot u Nikšiću je uvijek bio kakav treba. Najbitnije stvari u životu su imati dva mira – unutrašnji i spoljašnji. Unutrašnji mir se gradi ispunjavajući božije zapovjesti, a spoljašnji međusobnom ljubavlju, slogom, razumijevanjem i poštovanjem različitosti. Onaj ko je ovo napravio taj je duhovna bijeda i duhovna praznina”, kazao je Ratko Krivokapić, predsjednik crkvene opštine Nikšić, pišu vijesti.me.

Na Hadži-Ismailovoj džamiji osvanuli natpisi “Nikšić bit će Srebrenica” i “Turci”

On je kazao da se nada da će taj koji je grafitima oskrnavio džamiju progovoriti zbog čega je to uradio i ko mu je to naredio.

“Očigledno je taj izgubio unutrašnji mir i pokušava da naruši opšti mir, mir među braćom, među ljudima različite vjeroispovjesti. Ovo je tužno bilo gdje u svijetu da se desi, a posebno u Nikšiću”, poručio je Krivokapić i dodao da očekuje od nadležnih da se počinilac otkrije.

Podsjetio je da su građani muslimanske vjeroispovijesti pomogli obnovu hrama Svetog Vasilija i da će oni uvijek biti tu za njih šta god da im treba.

Ispred džamije su, čim su saznali za njeno skrnavljenje, došli i članovi organizacije „Zavjetnici Tvrdoš“ da ponude pomoć oko krečenja neprimjerenih grafita, ali i da, kako su kazali, poruče braći muslimanima da će braniti njihove svetinje.

„Ovo što je neko uradio, to je jedan gnusni čin kojim hoće samo da nas zavade, da naruše međuljudske odnose. Mi vjekovima živimo ovdje zajedno i spremni smo uveče da branimo ovu njihovu svetinju, kao što smo branili naše svetinje. Ko god da je ovo uradio, neće im uspjeti. Kažem još jednom-živimo ovdje vjekovima zajedno, živjećemo i dalje. Mi smo pravi hrišćani, a hrišćanska vjera širi ljubav među ljudima. Onaj ko je napisao nadam se da će odgovarati, a najviše će odgovarati pred božijim sudom koji je najteži sud na svijetu“, poručio je u ime „ZavjetnikaTvrdoš“ Drago Musić.

Podgorica: Krst sa četiri “S” na ogradi Osmanagića džamije


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79