Građani strahuju od pasa koje vlasnici puštaju na ulicu

Stanovnicima općine Istočni Stari Grad, osim pasa lutalica, posljednjih dana problem predstavljaju i vlasnički psi, kojih je sve više po ulicama. Građani strahuju za sigurnost i mnogi se plaše pustiti djecu samu da izađu vani.

Nemaju brnjicu

Miloš Cincar, jedan od građana ove općine, požalio nam se da vlasnici ne vode računa o svojim kućnim ljubimcima.

– Električar sam i dužan sam prilaziti domaćinstvima da bih očitao struju, ali je to nekad nemoguće, jer psi skaču na mene. Često se slobodno kreću cestom, nemaju brnjicu i mogu napasti prolaznike, nikad se ne zna – kazao je Cincar.

Kako nam je kazao Cincar, ljudi žive u strahu posebno nakon što je nedavno žena na Palama stradala od ujeda psa.

Iz Općine Istočni Stari Grad kazali su nam da će u narednom periodu Komunalna policija zajedno s nadležnom Veterinarskom inspekcijom i preduzećem „Glog“ izlaziti na teren i intenzivno kontrolirati držanje i brigu o psima, piše Avaz.

Tri metra

– Vlasnici su dužni registrirati psa i vakcinisati ga. Također, pas koji se drži u neograđenom dvorištu mora biti vezan lancem tako da ne ometa kretanje i sigurnost građana, ali lanac ne smije biti kraći od tri metra – istakli su iz Općine.

Kazne od 50 do 2.000 KM

Iz Općine ističu da je nepoštivanje odluke o načinu držanja kućnih ljubimaca strogo kažnjivo. Kazne se kreću od 500 do 2.000 KM za pravna lica, dok su za fizička lica kazne od 50 do 150 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79