Građani sve češće posežu za drogom: Zašto?

Epidemija koronavirusa, neizvjesnost, težak život, traume iz prošlosti dovele su do sve većeg broja slučajeva porodičnog nasilja, delinkvencije, ali i ovisnika o drogama. Terapijska zajednica Kampus KS-a u Rakovici svakodnevno prima pozive građana koji traže savjete kako da postupe u situacijama kada sumnjaju da je neko posegnuo za drogama, ali i onih koji su već imali teška iskustva u porodici i smatrali su da su ostala iza njih.


Pandorina kutija

– Situacija u BiH je takva da opšta slika i nesigurnost svih građana dovode do posezanja za supstancama koje svakodnevnicu čine prividno normalnom. Sve je više tabletomana, devijantnih ponašanja i uživalaca droga. Broj korisnika, odnosno ulazaka u Kampus se nije promijenio. Imamo skoro popunjen kapacitet, ali broj poziva je znatno veći. Sve je veći broj onih koji žele dobiti odgovore šta poduzeti, kako se ponašati ako imaju ovisnika, ali i kako ostvariti kontakt sa Kampusom, kaže Šahim Kahrimanović, šef Službe za stručne terapijske poslove i naučnoistraživački rad pri Kampusu.

Osobe koje žele ući u Kampus moraju ispoštovati sve mjere kriznih štabova koje se odnose na prevenciju i zaštitu od širenja koronavirusa. Pored standardne procedure moraju proći proces detoksikacije, te donijeti negativan test na koronavirus.
– Moramo zaštititi i uposlenike i korisnike koji su već na tretmanu u ustanovi. Namjera nam je, ako ova kriza potraje, pokrenuti i neki vid Skype savjetovanja ili ćemo koristiti neke druge mreže. Teško je savjetovati osobu koju ne vidite, jer je svaki slučaj poseban i drugačiji. Potrebno je ostvariti bliži kontakt, ukoliko korisnici budu raspoloženi za takvu vrstu komunikacije. Nadamo se da ćemo uspjeti nastaviti i saradnju sa školama. Naime, 10 godina realizujemo program prevencije i imamo odličnu saradnju sa školama. Ukoliko bude moguće da barem ostvarimo kontakt i realizujemo predavanja i radionice za nastavnike, a oni da dalje znanja prenose na učenike, dodaje Kahrimanović, koji naglašava da je ovakvo stanje otvorilo Pandorinu kutiju u svakom pojedincu.

image

U porastu je broj uživalaca droge

Istraumirani

Vrijeme koje su porodice, među kojima je mnogo disfunkcionalnih, provodile zajedno, veliki broj građana koji je ostao bez posla i smanjene plate dovele su do toga da je iz mnogih progovorila patologija.
– Država nije spremno dočekala period pandemije, niti se dobro nosi sa ovim problemima. Trauma ima dosta, sve ovo zajedno traje dugo, skoro 30 godina. Već je sada sasvim sigurno da smo transgeneracijski istraumirano društvo koje treba svaki vid podrške i pomoći, ali odgovora nema. Struka se pogubila, istakao je Kahrimanović za Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79