Građani traže niže cijene parkiranja, prikupljeno više od pet hiljada potpisa

Od 7. juna do 8. jula prikupljeno je 5.456 potpisa stanovnika Saraj-Polja i Dobrinje koji traže niže cijene zakupa

Nakon zbora građana Mjesne zajednice Saraj-Polje, u pet mjesnih zajednica provedeno je potpisivanje peticije građana za rješavanje problema saobraćaja u mirovanju u općini Novi Grad i korištenja javnih garaža u naseljima Saraj-Polje i Dobrinja, kojima upravlja KJKP Rad, a koje nisu dovoljno iskorištene zbog visoke cijene zakupa i lošeg održavanja.
Peticija

Provođenje peticije putem mjesnih zajednica trajalo je od 7. juna do 8. jula, a prikupljeno je 5.456 potpisa stanovnika ovih mjesnih zajednica, gdje ima ukupno 12.365 stambenih jedinica u zgradama kolektivnog stanovanja. To znači da je blizu 50 posto stanovnika ovih naselja potpisalo peticiju, što je izuzetno veliki procenat ako u obzir uzmemo činjenicu da veći broj stanovnika u vrijeme prikupljanja potpisa nije zatečen na kućnoj adresi, kao i da veći broj starijih stanovnika ne posjeduje motorno vozilo.

U objekte garaža od rata do danas nije uložena nijedna konvertibilna marka, kažu u Općini Novi Grad

Peticijom građani od Vlade KS-a i resornih ministarstava traže snižavanje cijena zakupa na gornjim nenatkrivenim etažama garaža, hitan početak ulaganja u objekte garaža u koje se od rata do danas nije uložila nijedna konvertibilna marka, te da ukoliko to nisu u mogućnosti, upravljanje nad garažama prenesu na Općinu, jer je stanje objekata očajno, a gornje etaže garaža uglavnom neiskorištene.
Bez politike

Iz Općine Novi Grad su, kako kažu, u protekle dvije sedmice tražili od premijera KS-a Edina Forte termin za sastanak kako bi mu uručili peticiju i objasnili značaj rješavanja nagomilanih problema saobraćaja u mirovanju. Nažalost, u rasporedu premijera nije bilo vremena za ovaj sastanak piše Oslobođenje.

– Stoga ga pozivamo da u sljedećoj sedmici odredi termin kada ćemo mu uručiti potpise više od pet hiljada stanovnika naše općine, koji zahtijevaju da se promijeni način upravljanja javnim garažama. Ni on ni Vlada KS-a nemaju pravo ignorisati ovakve zahtjeve građana, koji nemaju nikakvu političku pozadinu nego su problem naše svakodnevice. Ukoliko premijer Forto ne odredi termin za sastanak, peticiju ćemo uručiti na protokol Vlade KS-a, a nakon toga, shodno odgovoru Vlade, odrediti naše dalje korake kako bi se krenulo u sistemsko rješavanje problema saobraćaja u mirovanju – kazali su u Općini Novi Grad.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79