Građani tvrde: “Deponija Krupačke stijene ponovo je otvorena i radi nelegalno”

Građani ističu da je i Ministrica prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Srebrenka Golić, upoznata sa ilegalnim radom deponije i neposjedovanjem ekološke dozvole i programa mjera, kao što su upoznati i načelnik opštine Trnovo i ekološki inspektor grada Istočno Sarajevo

Ekološki urbicid u centru Kaknja: Divlja deponija koja ugrožava sve stanovnike! (FOTO)

Deponija Krupačke stijene, koja je u vlasništvu JKP Trnovo, nastavila je da radi, nakon privremene obustave rada uslijed pritiska javnosti zbog neposjedovanja ekološke dozvole, tvrde iz NGG “Stop nelegalnom odlaganju otpada na Krupačkim stijenama”.

Neformalna grupa građana „Stop nelegalnom odlaganju otpada na Krupačkim stijenama“ zahtijeva od Republičke ekološke inspekcije i Ekološkog inspektorata Grada Istočno Sarajevo da reaguje na nelegalni rad deponije Krupačke stijene te da se pronađe najbolje rješenje za zaštitu interesa i zdravlja građana.

Građani ističu da je i Ministrica prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Srebrenka Golić, upoznata sa ilegalnim radom deponije i neposjedovanjem ekološke dozvole i programa mjera, kao što su upoznati i načelnik opštine Trnovo i ekološki inspektor grada Istočno Sarajevo. Naime, republička Ministrica je na jučerašnjoj sjednici NSRS-a rekla da je to dugogodišnji problem, dodavši da deponija mora ići na proces prilagođavanja. Sa druge strane, direktor JKP Trnovo je u medijima izjavio da je deponija ponovo otvorena, nakon privremene obustave zbog pritiska javnosti, u dogovoru sa inspekcijom i načelnicima opština Trnovo, Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, „da ne bi došlo do ekološke katastrofe“, pošto njihovo smeće “nije bilo moguće nigdje drugo deponovati“.

„Mi smo svjesni da zatvaranje ove deponije može dovesti do ekološke katastrofa. Ipak tražimo da se ovaj problem, o kojem su očigledno upoznate sve nadležne institucije, napokon riješi i da se pronađe rješenje prema kojem neće biti ugroženo zdravlje građana i lokalne zajednice. Zadovoljni smo što se, prema navodima direktora JKP Trnovo, ne dovozi otpad kamionima Alba BH i tražimo da se taj ugovor raskine. Ukoliko se u narednom periodu problem deponije ne riješi u korist građana, iskoristit ćemo sva svoja građanska prava da zaštitimo interese ugroženih građana“, ističe Vladimir Lubura, član neformalne grupe građana „Stop nelegalnom odlaganju otpada na Krupačkim stijenama“.

Pitamo kako je moguće da ilegalna deponija funkcioniše u okviru zvaničnih institucija i njihovih preduzeća, zašto za to nadležne institucije nisu izvšile njeno zatvaranje i zašto niko nije odgovarao za kršenje zakona. Mi nećemo odustati od naše borbe, tražićemo od Republičke i Gradske inspekcije hitno provođenje daljih zakonskih mjera prenosi Fokus.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79